Delfi uuris ka oma lugejatelt, milliste püramiidiskeemidega on nemad kokku puutunud - kas tegu on tõepoolest vaid "rumalatelt raha ära võtmisega"? Toome teienigi valiku nende mõtetest.

** "Olen sattunud GNLD värbamisele ja ka nende endi aastakoosolekule. Püha püss, see oli ikka selline ajuloputatute koosolek mille nägemise eest olen nõus ka peale maksma. Keskmine inimene, eriti eestlane, on ahne ja loll ning nende tunnete peal annab oi-kui-palju ära teha!"

** "Zinzino tegelased väitsid mulle, et tegu pole mitte mingil juhul püramiidiga, vaid tegu on võrkturundusega, ise samal ajal näidates skeemi, mis oli püramiidi kujuga. Algul ajas suts elevile küll, kuid õnneks ei teinud lepingut kohe, võtsin seedimise aja, see oli kõige mõislikum tegu - aeg maha võtta. Sai välja mõeldud, et tegelikult ei jagu mul selle asja jaoks aega ning kui ma peaks oma tuttavaid ja sõpru sellise huvitava tootega peetima, siis kaoks nad varsti sõbralistist ära. Aga jah, need püramiidi ja võrkturunduse tegelased on jube tüütud, samasugused nagu need, kes müüvad sulle rõvekallist tolmuimejat või üritavad sulle ajalehetellimise tõttu mingit raamatut pähe määrida."

** "Võrkturunduses on muidugi võimalus raha teenida. Ise tean paari inimest, kes sellega hakkama saavad. Ainult, et ma ei taha neid eriti enam tunda. Mulle ei meeldi, kui mulle midagi agressiivselt kaela määritakse. Muidugi on selge, et esiteks igaühte see ei häiri, teiseks leebe ja kõhklev pakkumine ei ole tavaliselt edukas. Aga siiski, selleks, et võrkturundusse minna, peab omama võrdlemisi spetsiifilist iseloomu. Sa pead olema alati veendunud, et sinul on õigus, sul peab olema väga lai (ja rahakas) tutvusringkond ja sa pead olema tundetu inimeste tüdimuse/vastumeelsuse suhtes. Ja kuna ma tean, et mina üheski punktis ei kvalifitseeru, siis olen suutnud ilma erilise pingutuseta värbamiskatsed seni tagasi lükkama. Arvata on, et see asi siin aina hullemaks läheb, kui neid võrke nii palju sigineb - kliente jääb väheks ja teenistus kuivab kokku. Aga õnneks pole mul (seni vähemalt) olnud ka nii kibedat vajadust, hinge olen selletagi suutnud sees hoida ja muu on juba valikute küsimus."

** "Kunagi käisin Tallinnas "elu sõna" tüüpi koguduses. Nimi oli mingi muu, a'la Hosanna. Sealse sekti juht, poolpsühhopaat, õpetas, et Jumal soovivat, et kõik oleks üksnes rikkad ja terved kogu aeg. Koguduses leidus mitmeid kristlasi, kes tegelesid püramiidiskeemidega ja pastor ise müüs mingeid tablette, mis auto paagis pidid kohe hoobilt kütusekulu 10% vähendama. Sahkerdamine ja valetamine käis, püüti mullegi mingeid 1500-kroonist tavalist põrandapesumoppi müüa, et olevat öko jne. Lisaks muidugi loomulikult ka see loba, et peab kümnist sektijuhi arvele tassima ja ekstra annetama, et siis saavat Jumal tegutseda. Muidu ei saavat."

** "Mul keeras samuti üks sõbranna Amway usku. Käisin temaga koguni mingil koosolekul kaasas. Kutsumisel muidugi ei öeldud, millega tegu. Teema algus oli segu mingist psühholoogiaõpiku algkursusest ja usuhullude entusiasmist. Teises pooles hakati tõestama et kaasaegne matemaatika eksib ja 1+1 on 10. Kui enne selliste tüüpide kätte jäänud ei ole, tõmbab selline jutt üsna hästi inimesed käima. Neil on iga sinu negatiivse reageerimise peale mingi maandav võte olemas."

** "Olen tegelenud, tooteid tarbinud ning koos teiste entusiastidega koos puusa käinud nõksutamas. Suurte rahasummade taga peitub aga siiski ööpäevaringne töö, mis välistab muude asjadega tegelemise. Energiat jäi väheks. Samas, tean inimesi meie enda koduselt Eestimaalt, kes tõesti juba võrkturundusega teenivad. Aga nende näiteid on vähe. Mina, kui skeptik, soovitaksin siiski seda kui pisikest hobi võtta."

** "Mõned aastad tagasi otsisin tööd ja kandideerisin muuhulgas terviseklubi töötaja ametikohale. Läks mööda mingi nädalake ja sain inervjuule kutsuva kõne. Intervjuu pidi aset leidma Mainori kooli saalis. See mind isseenesest veel ei kõigutanud, olin ennegi imelikes kohtades vestlustel käinud. Kohale jõudes leidsin eest rahvast tuubil väiksemat sorti koosolekuteruumi, kus kaks keskealist tädikest asusid siis nn vestlust läbi viima.

Välja otsiti topsid ja lauale tekkisid kahtlased pudelid ja pakid pulbritega. Sealtmaalt oli mulle asi selge, et midagi reaalse tööga seonduvat siit tulemas ei olnud, otsustasin siiski paigale jääda javaatadta, mis sündima hakkab. Sündima hakkas see, et iga kohalolija kaalu sai mõõdetud ja ka keha rasvaprotsent ära määratud. Seejärel hakkas tulema kiidulaulu ködide ja pulbrite aadressil, mis laual reas, et kui head need on tervisele ja kuidas aitavad need rasvast vabaneda, kui hommikus manustada pool liitrit roosat ollust hommikusöögi asemel, kuidas igal ühel on võimalus osta neid tooteid, tutvustada neid oma tuttavatele ja teenida sellega raha.

Lahkudes anti kaasa paberileht kontaktidega, kust oleks soovikorral olnud võimalik pulbreid tellida ja arve viiekümnele kroonile, mis oli nn osavõtumaks..."