Setud lähevad iga aastaga aina iseteadvamaks ja uhkemaks. See on iseenesest muidugi väga tore. Nad peavad end üha enam täiesti eraldi rahvaks ühes oma keelega. Hea küll, kui nad ei taha olla eestlased ja esindada üht eesti murret (mida see nn setu keel tegelikult ka on), siis saagu nad pealegi oma igatsetud eraldiseisva rahva staatuse. Aga see tähendab ka seda, et ERR-i eetrist kadugu igasugune tõlketa setu keele edastamine, sest nende isepäisuse tagajärjeks on see, et setu rahvas ja keel muutub seega üheks Venemaa väikerahvaks. Igal teol on omad tagajärjed, sellega tuleb alati arvestada.

Tavaeestlane ei saa ja ei peagi tundma setu keelt ega ühtegi teist keelt-murrakut kui seda, mis on Eesti Vabariigi riigikeel. Pealegi oskavad kõik setud eesti keelt ja oma keeles (murdes) patramine on üksnes nende poosetamine ja ülejäänud eestlastele "ärapanemine". Kuid sellise poosetamise koht ei tohi olla ERR-is. Ja see kehtib ka võru murde kohta.

Eelmise vabariigi ajal ei kirjutatud setudest just eriti vaimustatult. Sageli märgitakse ära setude laiskust, harimatust, joomist, kuritegevust ja pidutsemist, mis sageli lõppes kakluse ja pussitamisega. Siis pigem häbeneti eestlaste seas oma setu päritolu. Teada on ka poolvenestunud setude üsna agar juunipöördes osalemine ja kommunistideks hakkamine.

Need on lihtsalt kuivad ajaloofaktid ega pea kuidagi iseloomustama neid väheseid setusid, kes tänapäeval veel olemas on. Kui nad aga on oma suurushullustuses avastanud, et nad polegi eestlased ja eesti keelt neile rääkida ei kõlba, siis elagu nad rahus oma "kuningriigis" edasi. Aga siis jäägu ka setu keel selle "kuningriigi" piiridesse. Kohalikus raadios rääkige omas keeles, riigiraadios aga pole mõtet seda setukeelset tsirkust teha. Aeg oleks Maa peale tagasi tulla ja ERR-i ringhäälingus oma uudiseid ja teateid eesti keeles või tõlgi vahendusel maha öelda.

Selline setu keele igal sammul purssimine on pigem naeruväärne ja kõneleb mingist setude kompleksist. Pealegi oleks viisakas väljendada end teistele arusaadavalt ja mitte suruda oma kolkapatriotistlikku ükskeelsust peale seal, kus auditoorium seda ei mõista. Selline oma keelega eputamine naeruvääristab setusid endid, kellel puudub taktitunne ja võime teistega arvestada. Oma Setumaal rääkige selles keeles, mida te isekeskis mõistate (ega paljud setudki enam setu keelt valda), aga mujal palun rääkige riigikeelt, mida te ka väga hästi valdate. Nii saate end teistele arusaadavaks teha ja jätate vähem naeruväärse fanaatilise kolkapatrioodi mulje. Tavaliselt on sellise enda etnilise päritolu igal sammul rõhutamise taga mingi alaväärsuskompleks. Selle taga võib olla isegi see, et enda setusust rõhutades tahetakse enda alaväärtuslikkust välja vabandage - saage aru, ma olen ju setu, mis te minust ikka tahate!

Kui nüüd mõni setu protesteerib, et ka kihnlastel on oma uudised ERR-is, siis nende murrakust saab iga eestlane aru ja nemad pole end ka eestlaste seltsist välja arvanud ja end eraldi keelega rahvaks kuulutanud. Vat nii on lood!