Mäletate ehk veel Savisaare linnavalitsuse kabineti veebikaamerat, mis alati enne valimisi tööle hakkas ja pärast valimisi kohe müstiliselt "kapitaalremonti" läks. Kuni järgmiste valimisteni. Seda tsirkust nimetati naljahammaste poolt "Savisaare jobukakukaameraks". Tänavu enne valimisi Savisaarel seda tsirkust enam teha vaja ei ole. Nüüd on tal oma televisioon - Tallinna televisioon, kus kaks vihast poissmeest Lenk ja Ummelas koos Kesknädala peatoimetajaga sülgavad tuld ja tõrva kõigi mittekeskerakondlaste peale. Lisaks veel suurte summade eest ostetavad venekeelsed saated PBK-st ja linnalehed. Raha, mille eest saaks linlaste elu reaalselt paremaks teha, põleb propagandas ja parteilistes ametikohtades.

Enne valimisi on Keskerakonnal ikka olnud tavaks lihtsameelseid ullikesi labaste võtetega ära meelitada. Kord oli selleks "Tallinn aitab" kampaania, mil linnapea Vabaduse väljakul kartuleid ja küttepuid jagas. Lõpptulemus oli aga see, et "Tallinna abi" linnarahvale reklaamimine läks linnale kordades rohkem maksma, kui pärastine linlastele jagatud reaalne abi. Nii see käibki, aastast aastasse...

Mis viga teha populistlikke, läbimõtlematuid ja kalleid "hoolivusakte" linlaste heaks, kui raha selleks tuleb linlastelt endilt. Kuna Keskerakonna rahaline seis pole just kiita, siis on ka mõistetav, et selliseid populistlikke valimiseelseid trikke tehakse linna rahadega, mitte erakonna oma vahenditest. Tallinnas on ammu juba linna ja Keskerakonna rahakotid segamini.

Seekordne trikk on aga teadlikult "panga peale minek". Savisaar lubaks või Kuu taevast alla tuua, peaasi, et ta partei Tallinnas võimule jääks. Pensionärid saavad oma traditsioonilise valimiseelse nutsu. Venelased said venekeelsed munitsipaal-"erakoolid", Lasnamäe kiriku ja tuleb ka Lasnamäe tramm. Ülejäänutele on aga sel korral linnavalitsuse tsirkusegrupilt etendus nimega "Tasuta ühistransport!" - no kes seda siis masu ajal ei tahaks? Lihtsameelne ullike ei mõtlegi kaugemale, kui "tasuta" ja "transport" ning loogiline järeldus tema jaoks on - muidugi, miks mitte, näe tallinn hoolib?

Aga paraku tasuta lõunaid ei ole! Enamus (sisuliselt kõik) Euroopa rikkamaidki linnu pole suutelised tasuta ühistransporti pakkuma. Tallinn on muidugi "väga rikas" linn, tema võib endale masu ajal lubada linna TV rajamist (aga Helsingis on ju ka!) ja nüüd ka tasuta ühistransporti. Paraku on siinjuures "siililegi selge", et Savisaar ei mõtle seda tõsiselt. Tallinnal polegi ei pikaajalisi ressursse ega ka kava selle teostamiseks. Kuidas näiteks eristada mittetallinnlasi ja tallinnlasi? Kuidas saab olema piletitega? Kuidas kontrolliga? Kuidas hordide bussidesse mahutavusega tipptundidel?

Kindlasti kui saabub see õnnistatud tasuta ühistransport tallinnlastele, siis bussid upuvad rahvamassi sisse. Seal hakkavad sõitma ka taskuvargad, narkomaanid, kodutud ja muu säärane suurepärane kontingent. Kui tavakodanikul - maksumaksjal - õnnestub ka end nende hulka pressida, siis õnnestub muidugi ka temal seda suurt ja tasuta õndsust nautida. Paljud seavad aga kõige selle peale sammud kohe tagasi autode ja taksode poole.

Mis see tasuta ühistransport muud on, kui tavaline keskerakondlik maksumaksja rahadega maksumaksja enda haneks tõmbamine. Savisaar tuli järsku tasuta transpordi isee peale just sel ajal, kui oli lahvatanud Toobali skandaal. Hea ajastus demagoogiameister! Aga ütle, miks Tallinn siis aastaid piletikontrollisüsteemidesse miljoneid kulutas? Alles saadi kallis elektrooniline piletikontollisüsteem lõpuks tööle. Kõik need kallid projektid, kalkulatsioonid - milleks? Milleks te selle kõigiga alles äsja tegelesite, kui teil oli plaanis nii mastaapne ja hoolikat kalkuleerimist nõudev idee, nagu tasuta Tallinna ühistransport? Või on siiki tegu valimiseelse ajutise ekpromt ettevõtmisega, mille elujõusse te isegi ei usu? Muidugi nii see ongi! On aastaid olnud aga...ikka on neid, kes õnge lähevad!

Võib muidugi olla ka nii, et Savisaar tajub Keskerakonna positsioonide nõrkust Tallinnas ja on asunud tulevasele uuele Tallinna võimuerakonnale ja linnapeale "käkki keerama" ehk siis linna pankrotikursile tüürima. Selleks ka need utoopilised ettevõtmised ja laenud. Põletatud maa taktika...

Eks Reform, IRL ja Sotsid peavad leppima Keskerakonna ainuvõimu st. laristamise, demagoogitsemise, korruptsiooniga Tallinnas. Nemad ju selle ilusa võimaluse talle andsid, kui nõustusid sellega, et mittekodanikud saavad kohalikke omavalitsusi valida. Lätis sellist asja ei ole. Sööge nüüd siis seda omakeedetud suppi!