Üle ilma valmistub palju inimesi erinevate katastroofide ja õuduste vastu. Mõned kindla teadmisega, mille vastu ennast kindlustada, teised katsuvad kõike silmas pidada ja on lausa mitu plaani valmis sättinud. Rahvas, kes valmistub halvimaks, kutsub end "prepperiteks", ehk meie keeles ettevalmistajateks.

Mida varuda? Varutakse kõike, täiesti seinast seina. Eelkõige tuleks silmas pidada, mis on su plaan. Kui plaanis on kiirelt minekut teha ning otsida esimene ohutum koht, ei ole paiksete varude loomisest suurt kasu. Tasuks investeerida kvaliteetsesse matkavarustusse ning mõelda täpselt välja, kas sa kavatsed lahkuda jalgsi, autoga või näiteks isegi jalgrattaga.

Kui plaanis on kodus redutada, kuni oht möödub, ei ole paha mõte vaadata üle maja konstruktsioonid ning vajadusel neid tugevdada. Mässu või sõja korral võivad proovida inimesed majadesse sisse tungida, mõistlik oleks kriitilise pilguga vaadata hoone sissepääse ja aknaid.

Kui palju? Erinevad allikad soovitavad, et kodus peaks olema kolme kuni viie päeva toidu tagavara. Tõelise katastroofi korral on sellest kindlasti vähe ja tasuks vaadata, et toiduvarusid oleks pigem nädalateks, kui päevadeks. Entusiastlikematel ettevalmistajatel on varutud toitu aastateks, mitmed kasvatavad ise kaitstud kohtades vilja ning loomi.

Kuhu? Hinda oma elukohta. Maal on alati parem kui linnas, sest sinna koguneb vähem inimesi midagi otsima. Võid omale maale ohutu koha valmis panna, kuhu on sul võimalik jõuda mõne tunni piires. Seal peaks olemas olema sõltumatu võimalus vett saada, toitu kasvatada ja paha ei teeks ka omaenda generaator. Tänapäeval on elektrita väga raske hakkama saada.

USA-s on nõudlus nii suur, et on asutatud eraldi firmad maa-aluste punkrite ehitamiseks ja paigaldamiseks. Punkrid ehitatakse kliendi soovi järgi ja paigaldatakse maa alla, kus elanikud peaksid saama ka tuumasõja üle elada. Kogu punkri õhk käib läbi filtrite, vesi tuleb eraldiseisvast kaevust ning toitu varutakse sinna täpselt pere enda äranägemise järgi.

Reaalsed ohud? Kas on ka reaalseid ohtusid või on maailm järsku ära pööranud? Ekspertide hinnangul on reaalseid ohtusid vähem, kui ette kujutatakse, kuid hirmunud ettevalmistajaid see ei morjenda. Parem karta kui kahetseda.

Eestis maavärinaid ning laamade liikumisi pole tarvis karta, kuid sõjad ja mässud ähvardavad meid samuti kui ülejäänud maailma. Järsk majanduslangus või näiteks naftakriis võiks vallandada kaose ja selles ellu jäämiseks ongi ehk parim lahendus omada vähemasti plaani, mis sellisel puhul ette võtta.

Kuidas on lood Teie ettevalmistustega? Kas kardate oma eluajal suuremat katastroofi, mille jaoks valmistuda?