Millised oleksid Eestis potentsiaalsed piirkonnad, mis võiksid iseseisvuda?

Setumaa

Setumaa on olnud sajandeid Venemaa mõjusfääris ja omandanud seetõttu täiesti omapärase kultuuri, mentaliteedi ja keele. Setu keel on eestlasele isegi arusaamatum kui näiteks vadja keel, mis on ju suisa teise rahva keel. Siiski ei peeta setusid eraldi rahvaks ühes eraldi keelega – tegu on eesti keele murdega.

Setud peavad "Kuningriigi päevi", kus valitakse oma juht, on oma sõjavägi jne – seda muidugi läbi huumoriprisma.

Kuidas Setumaa iseseisvana hakkama võiks saada, on raske küsimus. Mingit kohalikku tööstust ei eksisteeri ja turismist end ära ei elatata. Samas võiks iseseisvus päästa Setumaa väljasureva ääremaa saatusest ja ligi meelitada veel rohkem turiste, kui sinna juurde targalt lisada igasuguseid soodustusi ja erimajanduspiirkondi. Väikeriikide trump ongi sageli maksusoodustused ja paindlik seadusandlus, mis meelitab firmasid ja eraisikuid end sinna registreerima. Kuid see kõik on spekulatsioon – reaalsus võib olla hoopis midagi muud.

Saaremaa

Saaremaa omapärane kultuur ja keel on tänaseks kahjuks suuresti kadunud ja võib öelda, et see on n-ö eestistatud piirkond, kuid mingi oma identiteet on seal siiski säilinud. Elu kulgeb seal omas tempos, ümberringi on meri ja teatud mõttes tuleb paratamatult rohkem ise hakkama saada.

Saaremaal asub ka nn Torgu Kuningriik, mis on samuti pigem huumorivaldkonda kuuluv moodustis.

Kuidas võiks Saaremaa iseseisvana hakkama saada? Suurim tööstus on paaditööstus. Iseseisva riigina võikski sellele pearõhu panna. Ja muidugi ka turism. Saaremaast saaks tervikuna kujundada ühe ilusa ja hubase, rahuliku ja loodusliku puhkuseveetmispiirkonna. Tänapäeva üha vananevas ühiskonnas reisib palju eakamaid inimesi, kellele meeldibki just selline rahulik ja ilus paik puhkamiseks. Maksusoodustused ja erimajanduspiirkonnad aitaks siingi raha koju tuua.

Narva ja Ida-Virumaa

Siin võiks kõne alla tulla tõeline separatism, mida võime täna näha Ukrainas. Kui Eesti piir ei peaks ja rohelised mehikesed hakkaksid vaikselt riiki sisse tilkuma, siis nende kõige loogilisem majutuskoht oleks Narvas ja mujal Ida-Virumaal. Ühel päeval võiksid nad aktiveeruda ja tulemuseks võiks olla Narva Rahvavabariik. Loodame, et seda ei juhtu, aga välistada ei saa midagi.