Kõige kurvemad näited alkoholismi edasikandmisest lastele saab tuua varajases napsuga harjutamises. Ka minu paps pakkus mulle lahkelt õllevahtu ning heinateo kõrvale hallikat gaseeritud gini. Olin vaevalt 10- või 11- aastane ning jäin ühest ainsast klaasist täiesti purju. Edasi meisterdasin juba salaja viinakokteile, kui ülejäänud seltskond enam väga tähelepanelik ei olnud.

Põhikooli klassiõhtutel sai garderoobis maasikalikööri ja Saaremaa X nimelist kümne kanguskraadiga õlut mekitud. Pisikese napsusõbra pisikesed rõõmud kasvasid aina suuremateks vägitegudeks.

Keskkooli ajal sai traditsiooniks end vähemalt kaks korda kuus alkoholimürgistuseni täis tõmmata. Mulle meeldis juua - tundsin end siis hästi ning ei pidanud mõtlema neid kurbi ja igavaid mõtteid, mis muidu peas keerlesid. Tihti sain joomase peaga ka oma kogunenud maailmavalu välja elatud ning edasi elada oli kergem.

Kogu selle joomase aja püüdsin mõista oma isa põhjuseid alkoholiga liialdamiseks. Nüüdseks on kohale jõudnud nii palju, et oma mõtete väljendamine tal ilmselt kainena väga ei õnnestunud. Julgust võttis ta kangemast kraamist, et siis lälisema hakata, kui kallid kõik talle on. Kuidagi hale nagu. Ilmselt sama haledana võisin ka mina mõjuda, kui alkoholist julgust saanuna oma muresid lahkasin ja haletsust ning mõistmist kerjasin.

Minu õnneks ei ole ma siiani isa joodud alkoholikogustele järele jõudnud. Tema on minust jätkuvalt mitmesaja tiiruga ees. Mina aga olen õppinud tema muredest ja tunnete peitmisest mööda vaatama. Ma ei saa tema eest elu elada. Paremal juhul võin tema prohmakaid väga lähedalasuva õppetunnina võtta. Kuigi pean tunnistama - omal nahal on ikka ka vaja neid ülejoomisi kogeda. Ei ole nii palju mõistust veel peas, et kõik oma elu õppetunnid eemalt turvaliselt kätte saada.

Alkohoolikust lapsevanem mõjutab noort inimest sama palju kui niinimetatud halb sõpruskond. Mõnel juhul suunavad sõbrad isegi tugevamalt libedale teele. Seega võib pealkirja veidi muutes väita, et alkohoolikute sõpradest saavad omakorda napsu armastajad. Vanemaid me valida ei saa, sõpru aga küll. Nii näitabki sõpradering kiirelt ära, mis inimesega omakorda tegemist on.