Delfi lugeja väitel on kajakate populatsioon Tallinna linnas kasvanud üle mõistuse. Kajakad kisavad magalates, ründavad ja reostavad linnapilti varahommikust hilisõhtuni. Lugeja tunnistas, et on ise selle probleemiga ka varem tegelenud, kuid siis on talle vastatud, et linde ei tohi püüda ja tappa. Vaid enne pesitsusperioodi saab selle probleemiga tegeleda. Lahenduseks pakuti, et pesad tuleb lihtsalt õigel ajal ära korjata. Kui aga kajakate jultumus ka näiteks lasteaedade ümbruses on läinud üle piiri? Lugeja arvates on teema kriitiline ja vajaks kiireid lahendusi.

Tallinna linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsneri ütles, et ühtegi konkreetset pöördumist seoses kajakate probleemiga pole nendeni jõudnud. Palsneri sõnul on Tallinn saanud nii riigi kui ka Keskkonnaameti poolt tulenevalt looduskaitseseadusest ranged juhised, mis ütlevad, et lindude pesitsusperioodil pole lubatud neid häirida ning nende pesi lõhkuda. Välja arvatud juhul, kui linnud muutuvad ohtlikuks inimestele ja ümbritsevale keskkonnale. Sel puhul on tegevus vaja eelnevalt kooskõlastada riikliku Keskkonnaametiga. Mis aga puudutab pesitsusperioodi välist aega, siis on Palsneri väitel kõigil majaomanikel võimalus oma kinnistud ja hooned pesadest puhastada. Kindlasti tuleks jälgida, et lindudele ei loodaks kinnistutel soodsaid tingimusi – vajalik on hoida puhtust jäätmemajades, mahutite ümbruses jms.

Keskkonnaameti looduskaitse peaspetsialisti Tõnu Talvi arvates on sellise probleemi puhul tark tegeleda põhjuste, mitte tagajärgedega. Üksikute pesade hävitamine ja lindude surmamine ei ole mingilgi määral lahendus. Kajakad sõltuvad linnas toidu kättesaadavusest ja pesitsustingimuste olemasolust. Tekkinud olukorda (inimese jaoks liiga palju häirivaid kajakaid linnas) saab paremuse poole suunata iga linnas kinnisvara haldav omanik. Selleks tuleks välistada igasugune lindude lisasöötmine ja teha toidu kättesaamine prügikastidest ja jäätmejaamadest lindudele võimatuks. Pesitsusperioodi eel saab iga lameda katusega korterelamu, koolimaja, kaubanduskeskuse või laohoone valdaja panna katusele võrgu, mis muudab kajakate pesaehitamise võimatuks või vähemalt väga ebamugavaks. Sellised hoiakud ja tegutsemine toovad linnalindude ohjamisel ka lähitulevikus tulemusi.

Ka murelik lugeja tõi välja, et majavaldajatele tuleks lausa kohustuseks seada, et linnupesasid tuleb hoonetelt eemaldada ja söögi kätte saamine muuta lindude jaoks võimatuks. Seega aitab kajakte arvukuse pidurdamisele kaasa põhjuste elimineerimine, et tagajärgi ei tekiks.