Väga-väga paljud eakad kiidavad Nõukogude Liitu taevani. Elu oli hea, sest kõigil oli töö. Ja töö on ju see, mis on kõige alus. Kui on töö, on ka kõik muu. Aga kas Nõukogude Liidu ajal oli? Mina arvan, et ei olnud! Sul võis olla töö, sa võisid saada isegi head palka, aga selle palgaga ei olnud ju midagi erilist peale hakata.

Mida oli üldse võimalik rahaga peale hakata? Mööblit osta ei saanud, seda lihtsalt ei olnud. Autot ei saanud ka, kuna oli vaja luba ja järjekorrad olid meeletud. Isegi süüa ei saanud kõike, mida hing ihaldas! Ei olnud lihtsalt saada! Üleüldse oli enamus asjadega ju nii, et raha võis sul olla, aga sellega ei olnud midagi teha! No mis ilus elu see siis oli? Istud tühjas toas ja ootad päeva, mil sõidab mõni buss, et minna linna vaatama, et kas äkki on kuskil apelsine müügil? Okei, mõni asi oli võib-olla ka tõesti parem ja vabam kui praegu, näiteks reisimine oli odav ja sai maailma näha, aga see on ka üks vähestest NSVL plussidest. Karm kord ja üldine defitsiit nullib sellegi eelise mitmekordselt ära!

Kui nüüd minevikust tagasi olevikku hüpata, siis nüüd on iga teise inimese mõtetes ülim välismaa. Inglismaa, Rootsi, Saksamaa, Soome jne. No eelkõige vist siiski Soome, mille kiitmist ei suuda keegi jätta. Soomes on ju kõrged palgad ja head töötingimused.

Vahel lähen kohe marru, kui mõni inimene ei suuda tunnistada, et elab Eestis ja ei suuda jätta ilusa eluga Soome ülistamist. Olgu, Soomes on tõesti kõrgemad palgad ja parem elukvaliteet. Kas nüüd peaksime kõik sinna jooksma ja väikese Eesti üksi jätma?

Tegelikult on mul lausa hea meel, et töötud siit ära lähevad ja mujal õnne otsivad. Enamus neist ju toob oma teenistuse Eesti ja kulutab selle siin, mis ergutab meie majandust. Kellelgi ei ole ju raha importimise vastu midagi. Ja mis siin Eestis ikka töötuna passida, kui võib leiba teenida ka mujal. Aga palun ärge unustage Eestit ja ülistage liialt võõrast ja kauget maad! Tulge ikka tagasi!

Soome on maailma heaoluriikide tipus, midagi ei ole teha, nad lihtsalt on niivõrd fenomenaalsed. Ja meil on õnn olla nende naaber. Kuid kas tõesti on KÕIK seal parem? Vaevalt!

Viimasel ajal kuulen tihti, et Soomes on see ja teine palju odavam kui Eestis. No mis siis! Need on ju vaid üksikud asjad! Vaadake asja laiemalt. Tegelikult ju elukallidus tasandab natuke Soome kõrgeid palkasid. Samamoodi võiks ju töötada Eestis ja elada Ukrainas, teeks sama välja!

Eesti toit on kallis, aga kõlbab see-eest süüa

Eestis on toit kallis, aga tõesti, see vähemalt kõlbab süüa! Niipalju kui mina olen välismal käinud, siis seal on üldjuhul söödavat või väga head toitu küll raske leida! No Saksamaa ehk, aga seal pole näiteks isegi mitte kohukest. Soome ja Inglismaa söögid aga on küll viimased, mida ma vabatahtlikult sööksin!

Eesti on endistest NSV Liidu riikidest tõenäoliselt kõige paremini toime tulnud! Me oleme 20 aastaga väga kaugele jõudnud ja peaksime selle üle uhkust tundma. Ainuüksi see, kui hästi me oleme toime tulnud majanduslangusega, peaks meid õnnelikeks tegema. Me oleme Euroopa Liidus majanduskasvult esimesed ja kui mitte teie, siis mina küll julgen selle üle uhke olla! Ärge arvake, et see majanduskasv peab kajastuma teie järgmisel palganumbril! Püüdke aru saada, et see on pikaajaline protsess ja ühel päeval jõuab see ka teie arvele! Vinguge vähem ja tehke rohkem tööd ning leppige ükskord ometi sellega, mis teil on või tehke ise asi paremaks!

On selle eluga NSVL ja välismaal nii kuidas on, aga ärge unustage, et me oleme siiski eestlased! Me peame teenima Eesti Vabariiki, mitte ülistama kõiki teisi. Me ei saagi mitte kunagi rikkaks riigiks, kui kiidame teisi ja mõtleme hommikust õhtuni, et kuidas siit jalga lasta. Me ise oleme need, kes saavad oma elu paremaks teha, mitte keegi teine. Tulge palun vahepeal maapeale tagasi ja mõelge ka sellele kuidas oma lastel siin Eestis elu paremaks muuta! Eesti salgamine ja teiste kiitmine meid küll kuhugile ei vii. Mina olen samuti üks neist vähestest, kes on pigem vaesena Eestis kui veidi jõukamana, kuid lihttöölisena Soomes, see oleks minu jaoks alandav. Eestlane olla on uhke ja hää, nii rikkuses kui ka vaesuses!