Ma usun, et paljud meist on puutunud kokku olukorraga, kus võimatus kohas möödasõitu tegeva auto eest pole kusagile minna. Võtsin küll loomulikult nii tee serva kui võimalik, reka pidurdas ja usutavasti andis möödasõitev auto gaasi, et kiiremini tagasi reastuda, aga kas on vaja?

Väike ajavõit

Igaühel on mõnikord kiire. Pole ma isegi kihutamise patust prii, aga ka seda saab teha ohutult. Samas on välja arvutatud, et 100-kilomeetrisel teelõigul 10 km/h kiirust ületav autojuht võidab 6 minutit, sest ülejäänud aeg kulub möödasõitudele. Hommikusel tihedama liiklusega ajal on see ajavõit veel väiksem, kuna vastutulevate autode voog on suurem ja möödasõidu võimalusi vähem.

Ohtlikud möödasõidud

See toobki kaasa ohtlikud möödasõidud, mis ohustavad autojuhi enda ja mitme ta kaassõitja elusid. Paarsada meetrit minu tänasest ebameeldivast juhtumist eemal on tee ääres rist eelmisel nädalal hukkunud kahe inimese auks, kes hukkusid reka ja sõiduauto kohtumisel. Tegemist oli välismaalastega, nii et kohalikud väga ei leina, kuid kindlasti on kusagil ka nende inimeste pered, kes on tulnud kaugelt, et hukkumiskoht risti ja lilledega märgistada. Selle juhtumi põhjuseid veel ei teata, kuid loomulikult olid hukkunuteks väikses autos olnud inimesed.

Teavitada?

Enda ees selliseid hulle möödasõite nähes olen tihti politseisse helistanud ja teavitanud. Ma ei tea, kas see muudab midagi, sest tõestusmaterjali ju pole, kuid endal on tunne, et midagigi on tehtud. Kui aga sõidetakse mulle endale vastu, siis on esmane reaktsioon loomulikult püüda teha ise kõik, et õnnetust vältida, nii et vastutulija kohta igasugused andmed (auto mark ja number) puuduvad.

Sõida ainult ennast surnuks!

Nii jääbki üle vihastada. Vastutulev autojuht, kui sa ei oska möödasõidu ohutust hinnata, või sul on suva, kas saad ise õnnetuses surma, siis mõtle sellele, et su mõtlematu tegu mõjutab mitmeid kaasliiklejaid sinu ümber. Mind tõesti oodatakse koju ja ma ei taha mingi ignorantse tölli pärast surma saada või vigaseks jääda. Kui sul enda elust on nii ükskõik, siis palun sõida ennast kusagile puu või posti otsa surnuks, mitte ära riski liikluses teiste inimeste eludega!