Rahva lemmiku retsepti autor võidab kokanduskursuse koos viie sõbraga restoranis Köök. Oma lemmikut saab valida 14. aprilli hilisõhtuni. Tutvu retseptidega ja galeriiga allpool ja seejärel vali oma lemmik

Delfi ja Maahärra toidugurmaanidest koosnev žürii valib 14. aprilliks välja Supimeistri 2013, kes saab peaauhinnaks valida Maahärra tootevalikust 10kg kaupa.

Retseptid:

1. Suvine supp küüslaugu ja sibulaga

Maahärra "Suvine segu" (roheline hernes, porgand, lillkapsas, roheline aeduba)
Sibul
Küüslauk
Puljongikuubikud
Palju tomateid
Kodujuuust

Valmistamine: Pruunistada sibul ja küüslauk õlis. Lisada Maahärra "Suvine segu" ja tükeldatud tomatid. Keeta natukene aega kuni juurikad on pehmed, lisada basiilikut ning püreestada saumikseriga.

2. Maahärra frikadellisupp

1,5 l vett
3 kartulit
2 porgantit
tilli
pipart
soola
puljongi maitseainet
maahärra frikadellid

3. Juurvilja-püreesupp sinihallitusjuustuga

100g sinihallitusjuustu
natukene kohvikoort
400g Maahärra Kerge supisegu
värsket tilli, soola, pipart
 
Aja vesi, ca 1.5l potis keema ning lisa puljongikuubik. Seejärel lisa Maahärra supisegu ning keeda ca 15 minutit. Peale keetmist vala ära osa puljongist ning lisa tükkideks lõigatud sinihallitusjuustu tükid. Nüüd veel sorts kohvikoort, saumikseriga läbi ning maitse järgi soola ja pipart.

4. Peekonisupp sulatatud juustuga

400g Maahärra Pühapäevapada
200 g sulatatud juustu (Merevaik)
1 dl kohvikoort
2 sl võid
2 puljongikuubikut
soola
suitsupeekonit
värsket tilli
värsket sibulat

Maahärra Pühapäevapada panna keema. Lisada puljongikuubikud ja lasta pehmeks keeda. Kui juurviljad on täiesti pehmed, valada enamus veest ära (kaussi või kannu) ning püreestada saumikseriga pudruks. Lisada pudrule sulatatud juust, või ja kohvikoor ning nii palju allesjäänud puljongit, et segu omandaks paraja püreesupi paksuse. Lisada maitse järgi soola ja püreestada kõik korralikult veelkord läbi. Serveerida praetud suitsupeekoni ja värske tilliga ning rohelise sibulaga.

5. Koorene forellisupp Maahärra moodi

Vett 3- 4 L
Sibulat 23-30 gr
Küüslauk 2 küünt
Kohvikoor või vahukoor 200 ml (vastavalt einestaja soovile, mida rasvasem seda ka rammusam, ise kasutasin kohvikoort)
Maahärra kartuli- köögiviljasegu 1,5 pakki.
Forell 200-300 gr, jälle vastavalt einestaja soovile.
parmesani juust, sool, pipar ja maitseroheline.

Lõigata forelli filee väikesteks ribadeks (1-3cm x 0,3-0,5mm). Keevasse vette lisada köögiviljad ja kala. Kuumutada keemiseni, lasta õrnal tulel keeda 15-25 minutit, olenevalt pliidi võimsusest. Lisada koor, kuumutada veel 5 minutit. Maitsestada soola ja pipraga (võib olla ka sidruni- pipar). Serveerida parmesani juustu ja maitserohelisega.

6. Imelihtne kapsasupp

1/2 tervest kapsast
1 pakk Maahärra kahe kapsa segu
4-5 kartulit
1 kanamaitseline puljongikuubik
150g hapukoort
oma maitse järgi soola, pipart ja sidrunipipart

Tükelda kapsas väikesteks tükkideks ning aseta tükid potti. Lisa juurde Maahärra kahe kapsa segu. Koori ning tükelda kartulid ning aseta need kapsasegu juurde. Lisa potti vett ning keeda segu umbes tund aega 150 kraadi juures seni, kuni kapsas muutub pehmeks. Lase supil 10 minutit jahtuda ning mikserda supp püreeks. Lisa püreele hapukoor ning kaunista maitserohelisega.

7. Lihtne hakkliha-aedoasupp

3 liitrit vett
500 g hakkliha
6-7 kartulit
2 suurt sibulat
1 pakk Maahärra sügavkülmutatud porgand & hernes
1 purk (400 g) aedube tomatikastmes
Herbamare ürdisoola
tilli
värskeid sibulapealseid

Valmistamine: Pruunistada hakkliha pannil, maitsestada ürdisoolaga. Panna vesi keema, lisada külmutatud herne/porgandisegu ning tükeldatud kartulid ja tükeldatud sibulad. Keeta, kuni kõik koostisained on pehmed. Lisada pruunistatud hakkliha ja konservoad. Kui supp tundub paks, lisada veel vett. Maitsestada ürdisoola ja tilliga ning keeta veel vaiksel tulel ca 15-20 minutit. Kui supp valmis, puistata peale hakitud värsked sibulapealsed.

8. Kerge kapsa-porgandi püreesupp

1 pakk (400g) „Maahärra“ kahe kapsa segu
2 porgandit
2 sellerivart
1 porrulauk (valge osa)
50g võid
250ml piima
250ml vett
jahvatatud must pipar
jahvatatud Cayenne’i pipar
Meresool

Valmistamine: Tükelda porgand, seller ja porrulauk. Sulata või kastrulis. Seejärel prae seller ja porrulauk kergelt läbi (~2 min). Lisa 2 spl vett, porganditükid ja keeda kõik kergelt läbi (~5 min). Vala piim ja ülejäänud vesi potti, pane sinna ka „Maahärra“ segu. Keeda juurvilju 15–20 minutit keskmisel tulel, kaane all, kuni porgand ja kapsad on pehmed. Maitsesta soola ning musta ja punase pipraga vastavalt oma eelistustele. Püreesta juurviljad blenderiga (või pudrunuiaga). Serveerimisel sobib suupisteks juurde pakkuda ahjus küpsetatud saiaviilusid peekoni ja juustuga.

9. Aasiapärane rameni supp Eesti moodi

2 sibulat
kolmveerand pakki maahärra rohelisi ube
250g kanafileed
40g tšillit
0,4l soja
1,5 kanapuljongi kuubikut
dash’i pulber
valge pipar
veerand norilehte
4spl chili sauce’i
1spl suhkurt
muna

Prae väheses rasvas praepannil kanafilee tükid ja sibulad klaasjaks. Lase potis vesi keema. Lisa keevasse vette 1,5 kanapuljongi kuubikut, rohelised külmutatud oad, haki sisse tšilli. Nüüd lisa kanafilee tükid ja sibul, maitsesta suppi edasi soja kastme, chili sauce’i , valge pipra, suhkru ning dash’i pulbriga. Dash’i pulber annab supile mõnusa suitsuse meki. Kui supp on valmis, siis kõige viimasena nirista supi sisse toores muna. Tekivad mõnusad munakirmed. Enne supi serveerimist olen keetnud juurde ka niisama muna, selle neljaks lahti lõiganud ja supi juurde kaussi serveerinud. Kõige viimase lihvi annavad aga norilehest välja lõigatud liblikad.

Vaata galeriid!