Päästeamet sai eile kell 21.28 teate, et Kadriorus, Lasnamäel ja kaugemalgi on näha kõrgeid leeke ja tossu. Süttinud oli Sikupilli keskuse taga asuv vana mahajäetud hoone, mille vastu üleeile protestiaktsioongi korraldati. Eriti irooniline on aga, et vaid mõni tund enne hoone põlengut korraldasid vabatahtlikud hoone juures koristustalgud. Pildid on tehtud pärast koristustalgute lõppu kella poole kaheksa ajal õhtul.

"Meie lahkudes oli seal kõik korras ja mingeid kahtlaseid isikuid me ei märganud!" rääkis Tallinna Asunduse lasteaia direktor Annela Ojaste, kes oli üks koristustalgute eestvedajaid. Ojaste sõnul ei tahtnud Sikupilli asumi elanikud enam oodata, kuni linnaametnikud kinnistu omanikuga kirju vahetavad, ja korrastasid eile lastele ohtliku maa-ala.

Veel üleeile avaldas Delfi loo, kus oli juttu, et vahetult saksa gümnaasiumi kõrval asuva tondilossi vastu korraldati aktsioon, kus kooliõpilased mõtlesid välja ideid, mida võiks maja asemele ehitada. "Tallinna munitsipaalpolitsei ette võetud laste joonistuste kogumine oli küll tänuväärt tegevus, et probleemile tähelepanu juhtida, kuid potentsiaalset ohuallikat see ei lahendanud," kommenteeris Ojaste.

Seetõttu otsustasidki kohalikud hoone ümbruse ise koristada. "Kui paar päeva tagasi vedelesid ohtliku tondilossi ümber veel tühjad pudelid ja süstlad, on nüüd tänu aktiivsetele kodanikele plats puhas ning kindlamalt suletud ka lastele eriti ohtlikud kaks katmata kanalisatsioonikaevu," ütles Ojaste. Kaks tundi pärast koristamise lõppu põles hoone aga kõrge leegiga. "Uskumatu, et see maja niimoodi pärast koristustalguid põlema läks. Ma ei suuda siiani oma silmi uskuda," nentis Ojaste.

Tondiloss on seisnud Pallasti ja Kivimurru tänava nurgal juba aastaid. Linnaametnikud ei ole suutnud lahendada heakorra probleeme sel kinnistul ei eelmise ega uue omaniku ajal. Viimastel aastatel läks hoone seisund ja maatüki olukord eriti hirmsaks. "Mahajäetud hoonet, mis on korralikult piiramata, kasutavad narkomaanid ja öised pidutsejad, maja ümbert võis leida lademetes tühje alkoholipudeleid ja ka süstlaid. Päris selge, et selline maja algkooli ees on väga ohtlik. Lapsed on teadupärast uudishimulikud, aga uurimisretked sellele alale võivad lõppeda väga õnnetult."

Koristusaktsiooni eestvedaja oli Sikupilli Lasteaedade Selts, kuhu kuuluvad Asunduse, Sikupilli, Kivimurru ja Pae lasteaiad. "Nüüd jääb üle loota, et Lasnamäe linnaosa valitsejad ei söö oma sõnu ja viivad ära kokku korjatud prügi. Tahaks ka väga uskuda, et linnaosavalitsus suhtub tõsiselt ohuallikasse mahajäetud hoone näol ning tegeleb aktiivsemalt lahenduste leidmisega," lisas Ojaste.

Päästeamet sai väljakutse eile kell 21.28. Mahajäetud maja põles lahtise leegiga, ühtegi inimest hoones polnud. Kohal olid Kesklinna ja Lasnamäe päästemeeskonnad.

Aadressil Pallasti 7 asub üks tõeliselt mahajäetud maja, mille ümbrus on sama kole kui maja ise. Päästeliit hindas seda äärmiselt ohtlikuks ehitiseks. Hoonel on küll alates märtsist uus omanik, aga too alustas oma tegevust sellega, et lasi omavoliliselt maha võtta viis suurt puud. Mupole teatas omanik, et teab ise, mida oma krundil teeb.

Probleemid mainitud majaga pole värske uudis. Üks Delfi lugeja märkis, et õppis samuti sealkandis ning juba 1998. aastal oli hoone lagunemas.

Tondilossi-vastane aktsioon

Kuna maja asub vahetult Kadrioru saksa gümnaasiumi kõrval ja on piiramata, siis on ta ohtlik ka koolilastele. Hoone seisukorra tõttu korraldas Tallinna munitsipaalpolitsei aktsiooni, kus kooliõpilased mõtlesid välja ideid, mis võiks maja asemel olla.

Kolmapäeval läks mupo esindaja hoone juurde kohale, kuna koolilapsed joonistasid protestiks terve rea pilte, milline võiks olla kohe kokku kukkuva kolemaja asemel nende arvates üks ideaalmaja. Kohal olid ka lapsed ise.