15-aastane Lisette kinnitas, et tema hoolib oma riigist väga ja lähemal ajal siit minema ei kipu. Ka tema oli hommikustest tähtpäevapidustustest ilma jäänud. Kogu linnas ei olnud pärastlõunal enam eriliselt märgata riigi sünnipäeva tähistamist.

Kõht ei paistnud tähtsast päevast hoolivat ja nõudis oma - nii saigi sisse astutud Turusilla kõrval asuvasse Grossi poodi. Otse minu ja teiste pealtängijate silme all virutasid kaks täismeest omale õlut ja gini. Mehed kasutasid ära hetke, mil kassiir läks eelneva kliendi palvel saali Rama margariini kampaania kohta teavet uurima. Nii nad rõõmsalt vabariigi aastapäeva puhul omale tasuta joogi soetasidki.

Võite nüüd muidugi küsida: miks ei mina ega teised järjekorras ootajad ei sekkunud? Vastuseks lisan, et selle kaheeurose kahju kannatab härra Gross ilmselt kenasti ära, aga uusi hambaid ma omale selle raha eest kuskil paigaldada ei saa. Nimelt võib varga kinnipidamise käigus kenakeseks rüseluseks minna ning selle madina tulemused on alati ettearvamatud.

Pirogovi pargis käis agar õllega maiustamine ja hoolimata varajasest kellaajast tundis kohaletulnud seltskond end mõnusalt.

Tagasi Tartu linna peale liikudes jäid silma Atlantise klubi ees kiikuvatel toolidel päikese käes mõnulevad neiud. Neist üks vastas lahkelt paarile küsimusele tähtpäeva pidamise kohta, et linna peal ta lippu lehvitama ei hakka. Kodus olevat 23-aastase Margarita sõnul siiski pisikene riigilipp olemas. Ka ei tähistavat sõbrannad riigi sünnipäeva kuidagi eriliselt. Ilmselt siis on nende neiude patriotism juba oma löögi saanud.

Turusillal jäi kaamerasilma ette veel betoonile maalitud Miki Hiire kõrvadega tegelane. Meenutas üht tuntud poliitikut, kuid lõplik arvamus jäägu vaataja enda teha.

Suure mürina saatel saabus esimene uljas veeskuutriga rallija. Nimelt vabanes Emajõgi hiljuti jääkaanest ning kogu seda veemõnu nautisid nüüd nii ekstreemsportlased kui ka talvituma jäänud pardid. Viimased triivisidki paarikaupa jääkakamakatel ning tundsid end kaheksakraadises veebruari lõpus vägagi hästi.

Oma eriüritusega olid välja tulnud ka Anne kanali äärde kogunenud talisuplejad. Ühel hetkel oli märgata ka Lions Clubi logodega telki. Suplejatele oli kaetud lausa isiklik punane vaip, mida mööda nad said krõbedate kraadidega vette sulpsata.

Raekoja platsile tagasi jõudes võis seal märgata pidurüüs linnavalitsuse peasissekäiku ning usinat tänavapuhastusmasinat tiirutamas. Sel aastal toimus ilmselgelt kogu kärts ja mürts ainult suvepealinnas Pärnus ning ülejäänud Eestile jäid vaid väiksemad kõnepidamised ja kogunemised.