"Suure tõenäosusega on tegemist järjekordsete petistega, kes ütlevad, et neil on kütus otsa lõppenud ning müüvad 20-30 euro eest ehteid, mille väidetav väärtus ulatub sadadesse eurodesse, aga tegelik on sisuliselt olematu. Seejärel kaovad nad võltsehete eest saadud rahaga nelja tuule poole. Kõnealused mehed liiguvad välismaise numbrimärgiga Volkswagen Passatiga, kuid aeg-ajalt on tee ääres ka üksik mees hõbedase BMW-ga," lisab lugeja.

Kommenteerib Viljandi politseijaoskonna piirkonnavanem Meelis Lill:

Ei saa väita, et sellesisulised teated nähtavalt sagenenud oleks, sest aeg-ajalt on selliste rändkaupmeeste tegevus aktiivsem, siis jälle passiivsem.

Politseile on laekunud teateid, et Rumeenia kodanikud püüavad erinevates Lõuna-Eesti maakondades müügiks kaupa pakkuda. Näiteks 2. oktoobril kontrollis politsei Viljandi linnas Jakobsoni tänaval kolme Rumeenia kodanikku, kes väidetavasti kaupa müügiks pakkusid. Politsei vestles nendega ning meeste andmed fikseeriti politsei andmebaasis. Mehed liikusid Volkswagen Golfiga.

Lisaks on politsei saanud septembri lõpus teateid Lõuna-Eestis ringi sõitvast väikebussist, millega reisivad niisamuti rumeenlased. Ka neid on politsei kontrollinud, teinud kindlaks nende isikud ja teinud sõiduki läbiotsimise, kuid midagi kahtlast ega seadusvastast nende tegevuses avastatud ei ole. Nende meeste sõnul olid nad sõidus leidmaks vanade Vene traktorite osi.

Septembri lõpus laekus teade ka selle kohta, et Abja valla kandis maanteel on Mercedes Benziga mees ja naine, kes pakuvad möödujatele müügiks asju. Politsei kontrollis mõlemat Rumeenia kodanikku ja fikseeris nendegi andmed. Samas tuleb märkida, et erinevatel aegadel on Eestisse sattunud Lõuna-Euroopa erinevatest rahvustest rändkaupmehi, mitte ainult Rumeenia kodanikke.

Pakutakse müügiks mootorsaage, riideesemeid, patju-tekke, küsitakse raha kütuse tarbeks, pakutakse roose, otsitakse vanametalli. Sõidetakse linnast linna ja talust tallu, pakkudes müügiks erinevaid esemeid. Nende tegutsemispiirkond on väga lai, hõlmates kogu Eestit, ning nad on väga liikuvad, suundudes ühe päeva jooksul mitmetesse erinevatesse maakondadesse.

Kui keegi tunneb, et teda on petetud, või kahtlustab nende inimeste tegevuses süütegu, tuleb sellest politseile teatada. Uue korrakaitseseaduse valguses, kui kauplemine toimub kedagi kõrvalist häirivalt ja ta sellest politseid teavitab, saab politsei hinnata ka vajadust menetluse läbiviimiseks.

Politsei palub kõigil inimestel olla ettevaatlik ning kindlasti keelduda taolistest müügipakkumistest. Mis puudutab kauba soetamist antud isikutelt, siis näiteks konkreetsemalt müügiks pakutavate mootorsaagide puhul pole nende päritolu teada, neil puuduvad tootjapoolsed garantiid ja kvaliteet, mistõttu ei saa ka nende ohutuses kindel olla.