Enne postitamist tuleb korralikult läbi mõelda, kas seda postitust kõlbab ikka kõigile oma sõpradele ja nende sõpradele ja veel nende sõpradele näidata? Kas tasub seda kogu maailmaga jagada?

Mõtlematult piltide või mõtete jagamine Facebookis võib tuua kaasa kurbi tagajärgi. Võtame näiteks kasvõi selle, et mõned firmad, kes omale töölisi värbavad, teevad taustauuringut just selles kuulsas suhtlusvõrgustikus. Kui sa oma paari seinapostituse pärast tööst ilma jääd, siis on küll natuke sant olukord.

Mina olen Facebookis rohkem selline jälgija rollis kasutaja. Vaatan, kuidas sõpradel ja sugulastel läheb ja vahel vahetan ka nendega paar sõna kommentaariumis, kuid see on ka kõik.

Oma seina kaunistan ma väga harva. Ma ei näe lihtsalt vajadust oma elu nii suure kogukonna ees eksponeerida. Kui tahan kellegagi oma muljeid või pilte jagada, saadan talle need privaatselt, mitte ei riputa neid miljonite silmapaaride ette.

Mis mind eriti marru ajab, on see, et Facebookis levib ka rämpspost. Kas tõesti ei ole inimestel paremat teha kui mingit jama sõpradega jagada? Jaga kui sulle meeldib kartul rohkem kui Justin Bieber ja inimesed jagavadki sellist postitust – no tule taevas appi! Kettkirjad ja pildid, mis peale jagamist sind üllatama peaks, on veel eriti totrad.

Facebookis ja internetis käitumine on muutunud meie ajal eriti elementaarseks oskuseks. Kas me vajame siis koolitust, et neid jamasid ära hoida, mis tekivad sellest, et inimesed ei mõtle, mida nad populaarseimas suhtlusvõrgustikus teistega jagavad? Minu arvates ei vaja. See peaks jääma vanemate ülesandeks või kooli koormaks, et kasvatada inimene, kes on teadlik internetis valitsevatest ohtudest ja internetisuhtluse ja -infovahetuse eetikast.

Soovitan: mõelge oma postitus alati korralikult läbi! See jõuab nii paljude inimesteni. Mina näen iga päev oma uudistevoos pilte täiesti võõrastest inimestest ja ainult seetõttu, et nad on minu mõne sõbra sõbrad ja sõber on tema pilti kas like’nud või sellele kommentaari jätnud. Info ja kõmu levivad Facebookis nagu kulutuli. Kui sellest saab teada Facebook, siis teavad sellest juba kõik.

Mina mõtlen alati oma postitused põhjalikult läbi. Ma olen tagasihoidlik ja alati oletan, millise mulje see või teine pilt või jagatud mõtisklus minust jätab. Terve aasta jooksul jagan võib-olla kõige rohkem viis pilti.

Olge ettevaatlikud ja ärge jagage kõike, mis pähe tuleb. Teie vastutate ikkagi oma tegude eest ja seda ka internetis. Noorus ja kogenematus ei ole vabandus, sest ise te sinna Facebooki ikkagi ronisite.