Minu meelest on täiesti normaalne, et pension sõltub töötatud aastatest! Iga töötaja on riigile tähtis, alates koristajast lõpetades juhtideni välja. Riik peabki oma kodanikke kohtlema võrdselt. Kellel on kõrgem palk ja mõistust rohkem, kes keelab teil endale ise pensionit kindlustada?

Mina olen ettevõtja ja pensionile küll ei looda. Olen ammuilma rääkinud, et praegune süsteem, kus pension sõltub makstud rahast, on absurdne. Ma võin homne päev maksta näiteks sellise summa sotsiaalmaksu, mis võrduks justkui käisin kümme aastat tööl. Teine aga käib kümme aastat tööl, aga sotsiaalmaksu järgi on tööl käinud ainult 3 aastat.

Ma võin olla ettevõtja, aga ma pole südametu inimene. Saan ju aru, et selline arvestamine on väär. Ettevõtja võib juba praegugi maksta miinimumi, aga kas mõnele kohale keegi tööle ka siis üldse tuleb?

Ümbrikupalkadest rääkides, siis ettevõtte kulusid peab optimeerima, kuid kui riigile üldse makse ei maksa, siis mida kuradit sa riigilt üldse nõuad? Susserdad ja pusserdad, aga pensionit tahaks saada?

Minu jaoks ei ole tõsiseltvõetav selline lihtsalt vinguja, kes ei oska lihtsat matemaatikat. Kui sa maksad riigile näiteks 100 eurot kuus või kogud ise sama summa, siis ainus vahe on selles, et ise kogudes maksad pensionit endale ise. Minu meelest ongi õige enda pension ise koguda.

Riik peab maksuraha kulutama võimalikult optimaalselt! Kui ei suuda pensionieas ilma igapäev kalamarja söömata hakkama saada, siis on see ikka selle inimese enese probleem, mitte riigi mure!