Võtame või koalitsiooni ponnistused maksude tõstmiseks. Valimistel mandaati selleks ei saadud, lubadused olid ju vastupidised. Maksutõusu ei leia ka programmidest. Reformierakond deklareerib koguni, et nemad taotlevad Eesti maksukoormuse alandamist ning eelarvepoliitika konservatiivsust. Tegevus on aga vastupidine – tulumaksu langetamise varjus kasvab maksukoormus hüppeliselt.

Eestis langetab otsuseid poliitilisest eliidist koosnev kildkond. Isegi „rahvaesindajad“ panevad nemad paika. Selline „iseseisvus“ pole parem provintsi või oblasti staatusest. Vastupidi, see on hullem.

Märtsikuistel valimistel tuleks boikoteerida (erakondade) tagatubade koostatud valimisnimekirju, usaldust näidata aga üksikkandidaatidele. Euroopa parlamendi valimistel järgnes sellisele lähenemisele kinniste valimisnimekirjade kadumine. Üksikkandidaatide valimisedu korral riigikogu valimistel oleks tulemus kopsakam.

Rahva tahte vastaselt võimu haaranud poliitilisel eliidil tuleb jalad värisema saada, vastasel juhul jäämegi butafoorset demokraatiat viljelema ja tegelema ühiskonnale poliitilisel tasandil ebaoluliste asjadega.

Autor on Erakonna Eestimaa Rohelised liige.