Kuna enamikul ühiskonnast puuduvad suuremad säästud, siis ongi laenamise peamiseks põhjuseks väljapääsmatu soov saada korraga suuremat summat. Näiteks pere, kes elab tavalises Lasnamäe üürikorteris. Otsides kindlustunnet, siis mingil hetkel tekib soov omada täiesti enda elamist. Ning igakuised üürimaksed läheksid nüüd hoopis pangalaenu tagasimakseteks. Antud juhul on laenamine täiesti põhjendatud ning ei saaks rääkida üle võimete elamisest või mõttetust laenamisest     

Paljud laenuvõtjad võtavad võlgu nii öelda olude sunnil. Kuid on ka neid, kes laenavad põhjendamatult lühiajaliselt ning üüratült kõrgete intressidega. Jäädes sellises olukorras makseraskustesse, võib tõepoolest väita, et laenu võttes on elatud üle oma võimete. Laenates õige summa ning uurides laenuandja tausta ning intressimäärasid, ei tohiks tekkida ka tagasimaksete tegemisel probleeme.     

Ometi määravad laenuandmist ning tagasimaksmist mitmed kriteeriumid ning palju sõltub laenaja tööst ning sissetuleku olemasolust. Kuigi tänapäeval ei ole kellelgi voli ega kosustust kedagi laenama käskida, siis enamjaolt sunnib võlgu võtma just soov elus edasi areneda. Laenama peaks  just elu edendamiseks või vajaliku soetamiseks ning kindlasti uurima ka laenaja tausta ning intressimäärasid. Seda kõike muidugi selleks, et hiljem tagasimakseid tehes ei peaks tõdema, et elatud on üle enda võimete.