Ent asjaolu, mille paljud korilased ja tervislike eluviiside propageerijad unustavad, on see, et enamik ravimeid on suures koguses mürgid ja enamik mürke töötab väikeses koguses ravimina. Antidepressandid võivad väikeses koguses ajukeemiat soodsalt mõjutada, ent proovige sisse võtta terve pakk korraga - ära sellest ei sure, aga tõenäoliselt ilma iivelduse ja kõrvalnähtudeta ei pääse. Ravimtaimedeks nimetatakse bioaktiivseid taimi, mis mõjuvad õige kasutamise korral tervisele soodsalt. 

Üks levinumaid Eestis korjatavaid ravimtaimi on liht-naistepuna ehk Hypericum perforatum. Tuntud ja populaarne taim, sest see kasvab vabalt ja suurearvuliselt heinamaadel, metsaservas, niitudel. Kasutatakse loodusliku vahendina näiteks kergekujulise depressiooni raviks.

Aga näiteks kasutades selektiivsete serotoniini tagasihaarde inhibiitorite gruppi kuuluvate antidepressantidega (fluoksetiin, Citalopram) samal ajal, suurendab oluliselt riski kõrvaltoimete tekkeks. Samuti on täheldatud negatiivseid koostoimeid aspiriinile ja sulfititele ülitundlikel inimestel. Naistepuna tarvitamine vähendab naha tundlikkust UV-kiirgusele (sealt ka taime nimi) ning talvel naistepunateed joovad ja solaariumit kasutavad naised panevad ennast nahavähi riskigruppi. Ning NB! Kõige esmane ja ohtlikum mõju naistepunal (ja eriti ka naistepunakapslitel, kus toimeained kontsentreeritult esinevad, on see, et need vähendavad beebipillide mõju. Naistepuna mingil põhjusel ravikuurina kasutavatele naistele soovitavad arstid järgmise tsüklini lisaks kondoomi kasutada - aga beebipille võtvad naised, kes joovad naistepunateed lihtsalt meeldiva joogina, tuleks tõsiselt oma eluviisid üle vaadata. Samuti tasub ükskõik milliseid ravimeid võtval inimesel hoolikalt ravimi infoleht üle vaadata - naistepuna tarvitamine on pea esikohal erinevate ebameeldivate kõrvalmõjude tekke osas. On võimas taim!

Samuti on Eestis populaarne tavaline kõrvenõges, mis sisaldab palju C-vitamiini, aitab peatada verejooksu, alandab palavikku ja on kasulik kopsuhaiguste puhul. Aga jällegi, NB! Kuna kõrvenõges soodustab vere hüübimist, siis peaksid kõrvenõgese kasutamisega väga ettevaatlikud olema inimesed, kellel leidub veenilaiendeid või veenipõletikke, samuti ei sobi nõges kohe üldse tarvitamiseks neeru- või põiepõletiku ajal, samuti tuleks nõgest vältida raseduse ajal. Jällegi peaksid olema ettevaatlikud naised, kes tarvitavad beebipille - beebipillid (eriti koostöös suitsetamisega) suurendavad trombiohtu, kõrvenõges samuti - aidates verel hüübida, suurendab see ohtu trombi tekkeks.

Need on üksnes kaks näidet. Samuti on Eestis populaarne piparmünditee, mille kohta samuti öeldakse, et seda ei tohiks niisama juua igapäevateena, eriti kui inimesel on soodumus maoprobleemideks. Saialilletee? Kindlasti ei tohiks juua vererõhuprobleemidega inimesed. Võilill? Võib samuti põhjustada maoprobleeme, gastriiti, iiveldust. 

Mitte kõik, mis on looduslik, ei ole tingimata kasulik ja hea. Enne iga ravimtaime tarvitamist tuleks hoolikalt uurida oma võetavate ravimite infolehti, uurida internetist (nii eesti- kui inglisekeelsest, kui keeleoskus lubab) taustainfot ja riskides kõlada nagu Espumisani reklaam - konsulteerige arsti või apteekriga. Mul kerkivad juuksed kuklal õudusest püsti, kui ma loen mõnest tervisefoorumist, kuidas mõni kodanik kirjeldab oma ravimtaimekasutust. Arvatakse, et ravimtaimed on lihtsalt ilusat värvilist maitsvat vett andvad lilled, tegelikult on ravimtaimedes täpselt samasugune "keemia" (kuivõrd kogu elu maal on süsinikupõhine) ja neid tuleks kohelda täpselt samasuguse ettevaatusega kui "päris" ravimeid ja kõiki muid aineid, mida me endale sisse sööme.