Abruzzo regioonis on viimased 2 nädalat olnud suured lumesajud, mille käigus sadas vaid poole päevaga maha 50-90cm lund. Mitmetes piirkondades tuiskas 36 tundi järjest. Tegemist on eriolukorraga - nii suurt lumekogust ei suudeta efektiivselt koristada ega tagada teede läbilaskvust. Lumi on erakordselt paks, raske ja tihe kui nüüd Eesti lumega võrrelda.

Paljudes Abruzzo linnades on koolid ja lasteaiad teist nädalat järjest suletud. Koolidesse viivad teed on osaliselt blokeeritud ja suurel osal elanikkonnast ei ole talverehve. Kus teed on puhtaks saadud, tegeletakse kahjude likvideerimisega.

Lumetormi tulemusel on maha murdunud puid ja toimunud varinguid, mitmed piirkonnad on elektrita, kus tunde, kus päevi. Veel kolmapäeval oli ligi 100 000 majapidamist ja mitmed koolid elektrita ja kütteta. Esineb pikaajalisi veekatkestusi. Mereäärsetes piirkondades on kohati üleujutusi. Kolmapäeval lisandus maavärin, päeva jooksul oli mitu kuni 5.5 pallist tõuget. Epitsentri lähedal olevates külades ja ohupiirkondades elavad inimesed on sunnitud ööbima autodes.

Anti üleüldine laviinihoiatus, kuid Rigopiano hotellis viibivaid inimesi ei suudetud õigeaegselt minema toimetada. 1200 meetri kõrgusel asuva hotelli juurde pääsevad teed olid mattunud mitmemeetrisse lumme ja maavärin käivitas laviini, mis paiskas hotelli 10 meetri kaugusele esialgsest asukohast ja mattis selle lume, väljajuuritud puude ja kivirusude alla.

Neljapäeva õhtuks jõudsid hotellini päästjad helikopterite ja suuskade abil, päästeti 2 inimest ja leiti neli surnukeha, teadmata kadunuid on ligi 30. Lumekiht hotelli peal on nii paks, et päästekoerad ei tunne lõhna. Lumeturbiiniga püütakse rajada teed hotellini päästeautodele, tuletõrjujad kannavad käsitsi gaasiballoone, et lumeturbiini töös hoida. Päästetööd on raskendatud pimeduse tõttu ja lisaks tabas päästetööde ajal piirkonda üks väiksem laviin.

Kogu selle eriolukorra juures tuleb kiita Abruzzo itaallaste vaprust, vastupidavust ja solidaarsust. Tõeliselt visad, julged ja solidaarsed inimesed, kes saavad hakkama ekstreemsetes tingimustes, maavärina ohus autodes ööbides või ligipääsmatutes mägikülades vee ja elektrita, säilitades sealjuures oma tavapärase positiivse ellusuhtumise ja itaallastele omase naljasoone. Koheselt käivitatakse solidaarsusprogrammid hädaliste aitamiseks.

Kui keegi soovib praegu Abruzzo piirkonda reisida, siis soovitan valida ööbimiskohaks mereäärsed linnad ja uuemad ehitised. Hoida eemale maavärina epitsentri lähedal asuvast piirkonnast ja väikeste mägikülade vanematest ehitistest. Autoga reisimise korral võib lisaks talvekummidele tekkida vajadus kettide kasutamiseks.