5:45 Avan silmad kellahelina peale. Helin kutsub hommikusele palvusele ja kuuldub meie üsna kiriku lähedal asuvasse elamisse liigagi hästi. Samas ma ei kurda! Elamistingimused, mida pakub kohalik Katoliku kirik oma külalistemajas on siinses paigas kindlasti ühed mugavamad.

6:20 Avan silmad teistkordselt, et hommikuga algust teha. Kohalik rahvas ärkab vara ja poeb pimeduse saabudes (hetkel nii õhtuse kella 6 ajal) oma kodudesse puhkama. Elatakse looduse rütmis. Kiire dušs. Kiire sellepärast, et kraanist tuleb eelmise päeva jooksul soojenenud vett ja varasel hommikutunnil ei pruugi see väga soe tunduda. Natuke keha sirutust-venitust ja kätekõverdamist — täna tegin tervelt 5 kätekõverdust! Hommikuse rutiini juurde kuulub kindlasti ka tubli kreemitamine, et nahk liialt ei kuivaks ja oleks kaitstud ka päikese eest.

7:30 On hommikusöögi aeg! Kokk Jamesi tänades peab ütlema, et seni oleme söönud nagu kuninga kassid. Tänanseks hommikuks on ta valmistanud omleti, mille juurde röstime saia ja lisame tomatit. Peaaegu et “blondeeritud” valget saia süüakse siinkandis palju. Milline on kohaliku hommikune toidlaud, tuleb ehk käsitlusele järgnevates postitustes.

Meie laual on tihti ka puder ja keedetud munad — vägagi euroopalik hommikusöögivalik. Teed nimetatakse siin liptoniks ja kohvi nescafeks — ehk et suured brändid jõuavad kõikjale!

8:30 Asutame end küla poole teele. Õpetaja Liinat ootavad koolid koos toiduprojektidega, meie Dianaga asume täna tutvust tegema kohalike valitsusinstitutsioonide esindajatega. Kuigi elame külas, on umbes 10 tuhande elanikuga Kongo liiga suur selleks, et kõik tegevused saaksid jalgsi aetud. Parim liiklusvahend on jalg- või mootorratas. Kuna meil veel isiklikku liiklusvahendit pole, saame küüti meiega tegeleva organisatsiooni inimestelt ja peale mõningast liiklusvahendite otsimist ja tankimist olemegi teel.

Hommikupoolik möödub haridusametis ja vallavalitsuses, viimane asub mõned kümned kilomeetrid eemal Nangodis. On hea olla nähtud ja kohalikele tutvustatud. Nii laabuvad mõnedki teemad ehk natuke ladusamalt. Olgu ära mainitud, et eile käisime ka külavanema juures viisakusvisiidil — tutvustasime Mondo käimasolevaid projekte külas ja lisasime ka nimed külaliseraamatusse. Külapealikule austusavalduste ja väikeste kingituste mitte viimine ei tule siinkandis kõne alla!

Koduküla poole naastes põikame läbi ka kullakaevandusest, mis ametlikult on küll suletud, aga töö käib ikka edasi. Põhja-Ghana on põllumajanduslik piirkond, aga inimesed, kes ei oma maad või ei ole seda ka kasutamiseks saanud, peavad oma sissetuleku leidma mujalt. Nii võib kulda sõelumas leida ka lapsi — teoreetiliselt on neil koolipäev, aga vahel on vaja pere söögikoti täitmiseks või koolis käimiseks anda enda panus.

Arengukoostöö, humanitaarabi ja maailmahariduse valdkonnas tegutsev MTÜ Mondo lähetab kuni 2015. aasta lõpuni Välisministeeriumi arengu- ja humanitaarabi projekti raames Aafrikasse ja Aasiasse 18 oma ala kogenud eksperti, kes 2-6-kuuste lähetuste jooksul panustatavad koostööpartnerite projektide arengusse.

Jaga
Kommentaarid