USA-d on tabanud suur lumetorm, mille teele jääb ühtekokku umbes veerand riigi elanikkonnast.

USA-s elavad eestlased ei olnud eile õhtul enne suurema lumetormi algust ühel meelel, kuidas ameeriklased sellega hakkama saavad, kuid paljudes piirkondades on oodata 60-80 cm lund. "Tõsine torm on tulemas, loomulikult inimesed valmistuvad, minu pere kaasa arvatud. Ja kõvad eesti mehed - sellist tormi pole eestlane oma nahal tundnudki, rääkimata tormi mõjust linna infrastruktuurile ja 50 miljonile inimesele. 80 cm lund ja 40 m/s tuult 24 tunni jooksul lõpetaks Tallinnas ja maapiirkondades elu väga kiiresti," leidis USA-s elav eestlane.

"Ma arvan et sa võid rahumeeli mitukümmend kraadi oma excitementi maha kruttida, ei tule siin midagi nii katastroofilist ilmselt. Jah, siin ei olda sellise lumega harjutud ja ilmselt segab igapäevaelu, aga mingi jutt, et "pole omal nahal tundnudki", on jama. Siin ongi kombeks iga kübekese lume peale lolliks minna," vaidles teine vastu.

Üks USA-s elav eestlane tõi aga vastukaaluks välja, et viimane Eestis aset leidnud suurem lumetorm oli Monika, mis tõi endaga kaasa 60-sentimeetrise lumekihi ja 24 m/s puhuva tuule maapiirkonnas, aga mitte metropolis. "80 cm lund orkaanimõõtu tuulega pole kohe kindlasti kübeke lund," märkis ta.

Lisaks anti Rahva Häälele teada, et metrood ja bussiliiklus suleti reedel kell 17.00 ning need jäävadki nädalavahetuseks suletuks.

"Maryland, Virginia ja DC on tormiks valmis. Kõik on elevil ja mures. Poodidest on lumevarustus välja tassitud. Teedelt palutakse eemale hoida. Inimesed väga abivalmid, et naabrid lumest valja kaevata. Samuti, suuremate autode omanikud pakuvad tasuta transporti meditsiinitöötajatele, kellel linnas vaja ringi liikuda, aga kiirabi jõust jääb puudu. Kõik tulevad kriisis kokku," kirjeldas hetke meeleolusid eestlanna, kui kohaliku aja järgi oli käes 22. jaanuari õhtu.

"Homme hommikuks peaks pool meetrit lund maha olema sadanud. Eks näis, kas see vastab tõele," lausus ta.

Washington DC-s Eesti saatkonna lähedal elav eestlanna ootas saju algust kohaliku aja järgi kella viie paiku õhtul, kuid esimesed helbed langesid juba kella kahe ajal. "Rohi veel paistab lume alt. Sadanud on alla kahe tunni ja lund on maas selle laiuskraadi jaoks juba üsna palju," ütles eestlanna kohaliku aja järgi kell neli pärastlõunal, kui meie kell näitas 23:00. "Poed on veest tühjaks ostetud ja järjekorrad poes olid 15 meetrit pikad," rääkis ta ning lisas, et hästi läksid kaubaks ka lumelabidad, sest kõnniteed tuleb teatud aja jooksul ära puhastada, et trahvi ei saaks.

Eestlanna sõnul osteti lastele kelgud, et nad pärast saju lõppu haruldast talveilma nautida saaks.

Reede õhtul kell 23:30 sadas jäätunud lumehelbeid ning lubati tormi vaibumist varahommikuks. "Hetkel, kell 3:40 hommikul küll mingit tuult ei paista, puud isegi ei kõigu," rääkis eestlanna olukorrast Washingtonis. "Paanikat ei ole niikaua, kui elekter on olemas ja toad soojad. Näib, et lume paksuseks on 25-30 sentimeetrit."

Eestlased USA-s, kirjeldage praegust olukorda ning kui palju lund on sadanud! Oma lood ja fotod saatke aadressil rahvahaal@delfi.ee või vihje@delfi.ee või artikli kommentaariumisse!