"Minu arust kipub see rohkem sinnapoole, et kes on Eestis pätt ja kaabakas, on Soomes pätt ja kaabakas. Ei ole vahet, kus mees tööl on, lihtsalt Soomes võõramaalastena jäävad nad oma vägitegudega rohkem silma.

Ise olen Soomes elanud ligi kaks aastat ja selle aja jooksul pole veel suutnud politseile silma hakata - ei igavusest, ei puuduliku soome keele tõttu. Ja enda koha pealt võin julgelt öelda, et mina hakkasin Soomes võrreldes Eestiga vähem alkoholi tarbima, sest raha ja rahulikum elu annavad suuremad võimalused otsida nii endale kui tervele perele harrastusi ja erinevaid tegemisi," ütleb üks immigrant.

"Nagu ikka: käin trennis, loen, saan sõpradega kokku, käin kinos, kokkan või siis külastan mõnda head restorani. Vahel nädalavahetusel käin Soomet avastamas või siis lihtsalt teen mõnes Euroopa linnas nn city breaki. Võrreldes Eesti eluga see vast nii ei erinegi," räägib teine.

"Ikka sama, mida Eestiski sai kunagi tehtud: jõusaal või ujula või sõitmine jalgrattaga, naistega kokku saamine - seda peamiselt nädalavahetustel. Internetist uudiste lugemine või filmide vaatamine. Telerit juba hilisõhtul," seletab kolmas väliseestlane.

"Paar korda aastas käime perega välismaal reisimas. Üldiselt veedame vaba aega kas restoranides einestades, kaatriga järvedel sõites, matka-autoga reisides, kinos, kala püüdes, matkaradadel uidates - kas jalgsi või jalgrattaga, spordikompleksides, reede ja laupäeva õhtuti tantsutrennides.

Teenistus on hea ning igasugused meelelahutused on odavamad kui Eestis. Õnneks kes otsib, siis Soomes juba igav ei hakka! Igale vanusegrupile leidub midagi, lastele on meeletult palju huviringe, emmedele koos beebidega on beebide ringid, täisvasvanutele leidub kõige enam tegevusi, vanurid käivad võimlemas ja ujulates tasuta jne," teab üks Soome kolinud kaasmaalane rääkida.

"Mina vaatan telekat ja joon viina. Ja mitte lihtsalt viina vaid head viina. Eestis töötades jõin ainult ebakvaliteetset viina - palk oli kehv," on joodikulgi võõrsil ilusam elu.