Olen Portugalis kolm suve viibinud ja iga kord suudan ikka veel üllatuda, imestada ja muidugi tunda ka ülimat vastikust. Nimelt keegi ei arva, et tulekahjud on tingitud siinsest kliimast. Paraku on nende taga inimesed.

Kui jälgida paiku, kus tulekahjud möllavad, siis tuli armastab rohkem Põhja- Portugali, mitte kuuma Lõuna- Portugali. Muidugi aitab praegu valitsev kuumalaine asjale kaasa - metsaalused on kuivad ja tuli levib meeletu kiirusega.

Meie kandis algasid tulekahjud pühapäeval. Inimesed, kes viibisid sel ajal rial (jõgi on portugali keeles rio, ria on ookeanisse suubuv jõgi, milles soolane vesi) nägid, kuidas iga veerandtunni järel uus suits taevasse tõusis. Keegi ei usu siinkandis isesüttimisse.

Vandenõu teoreetikud arvavad, et tulekahjusid tellivad kohaliku paberivabriku omanikud, kes hiljem saavad poolpõlenud eukalüptid ilma rahata kätte. Kes teab, võib-olla ongi tõsi.

Eile oli ümber meie linna kolm suurt ja üle 20 väikese põlengu. Õhk on sõna otseses mõttes paks - tuhka ja suitsu täis. Ja kohalikud oskavad ka sellest katastroofist lõbu leida. Nimelt sõidetakse ria kaldale vaatama, kuidas spetsiaalsed tuletõrje vesilennukid oma veepaake lennu pealt täidavad.