Pärastlõunane kuum päike õnneks mu aknast sisse ei piilu, aga ilma laes tiirleva ventilaatorita oleks ajusid siiski üsna raske liigutada. Majast mööda jalutavad lapsed tulevad koolist — nende jaoks on tööpäev juba selja taga. Kuigi ega õhtu ainult mängides ei möödu — kindlasti saadetakse väiksemad poisid-tüdrukud kaevule vee järgi ja vanemad lapsed saavad muid majapidamisega seotud ülesandeid.

Pilku puhkehetkeks õue suunates joosevad silme eest läbi juba harjumuspäraseks saanud pildid — läbi värava meie aeda lipsanud kitsed kuivanud lehti ja vilju närimas, sisalikud ja gekod oma igapäevaseid toimetusi tegemas ning pull, kes oma selga mõnuga vastu betoonmüüri sügab.

Peas sebivad miljonid mõtted — lähetuse lõppemisest, puhkuse algusest, miinuskraadidest Eestis ja kõigest, mis jääb siia Kongo külla maha.
Täna on tööle keskenduda selle võrra raskem, et iga natukese aja tagant kostub maja välisuksele koputus. Meie peatne lahkumine on ärevile ajanud ka kohalikud ja nii tulevad inimesed veel asju ajama, lõpetamata jäänud vestlusi kokku tõmbama ja head aega ütlema. Kedagi ei saa ilma heade sõnadeta minna lasta!

Järjekordse koputuse peale avama minnes on ukse taga õmblejanna Akosua. Olen teda juba mitu päeva taga otsinud, et tagastada temalt laenatud õmblusmasin. Nüüd on siis džunglitrumm (ehk siis telefonikõned) ka temani jõudnud ja ta on leidnud vaba hetke oma masinale järgi tulemiseks. Tänan teda südamest ja jätan talle mälestuseks väikese käevõru ning mõned õmblustarvikud, mis kasutamata jäid. Akosua tänab häbelikult, tõstab õmblusmasin pealaele ja läinud ta ongi…

Meenutan meie esimest kohtumist ja masina rendihinna üle vaidlemist — minu pakutud summa ja tema soovitud teenistuse vahel haigutasid ligi 100 GNC-it (ca 25 EURi)! Sain oma läbirääkimis- ja veenmisoskust treenida, enne kui mõlemad tehinguga rahule jäime.

Kuigi meie eesmärk on kohalikele naistele toodete ja teenuste eest õiglast hinda maksta, peab enda rahakotti ka vaatama. Mõned nädalad hiljem said Akosuast ja tema sõbrannast Constance`st meie head koostööpartnerid, tänu kellele saame Mondo jõuluturul pakkuda aafrikapärastest kangastest ostu-, mündi- ja kosmeetikakotte. Proovisin teisigi Kongo küla õmblejaid, aga näpunäidetest arusaamisel ja näidiste õmblemisel olid nemad teistest peajagu üle.