"Palun mitte sellise inimese kohta öelda youtuber," väljendas üks Eesti juutuuberitest ahastust Vladimir Jarikovi isiku ja videote üle. "Ta on kaameraga hull!"

Youtuber ise soovis anonüümseks jääda, kuna kartis seostatust roimariga ja reaktsiooni oma hinnangule. Seega olgu ta nimeks Mari. Sama anonüümsust laieneb kõikidele Jarikovi kommenteerinud Eesti youtuberitele, Marile, Andresele ja Indrekule.

Jarikovi kaameraga hulluks tembeldanud Mari mõrvari youtube'i-populaarsust millekski ei pidanud. Pigem hindas ta mõnda rohkelt vaatamisi kogunud videot anomaaliana. "Kanal ise ja videod üldiselt populaarsed pole," andis ta üldhinnangu Jarikovi youtube'i kanalile, mis kuvas Jämejala haigla töötajaid ja patsiente. Seejuures nende nõusolekuta ja paljuski ärakasutamise piirimail.

Mari hinnanguil langeb vastutus Jämejalale. "Siin on kliiniku töötajad midagi valesti teinud. Kas hullult siis seda telefonikest ei või käest võtta ja sealt need videod kustutada?" oli ta üllatunud, kuidas sundravile saadetud mõrvarid käivad telefoniga ringi, filmivad teisi ja suhtlevad avalikkusega. "See ei olegi youtube probleem tegelikult," arvas Mari.

Youtube saadab ümbriku

Nii Mari kui veel üks kuulus Eesti youtuber Andres olid üpriski kindlad, et Jarikov oma videote eest raha ei saa. "Avades mõned tema videod, näen et tema videotel ei mängita reklaame. Seega ilmselt pole need monetiseeritud," ilmuvad Jarikovi videod Andrese hinnangul tasuta.

Mari sõnul on veebilehel kontroll range. "Võetakse videotelt reklaamid maha, kui on vähegi tundlik teema, tihti ka põhjuseta," kommenteeris ta. Järelvalve kasvas hüppeliselt Mari sõnul pärast Pepsi reklaamide kontrollimatut kuvamist ISIS-e hukkamisvideotelt.

"Minul on tihti ekslikult see teenimisvõimalus mõnelt videolt ära võetud, aga kui kaebuse olen esitanud, olen alati tagasi saanud," kommenteeris Mari oma isiklikku kogemust.

Lisas ta veel tõiga, et tasu on võimalik youtube'st saada kanali ametliku partnerina. Teisisõnu, koju tuleb kanali poolt kiri, kuhu kirjutada pangaandmed ja allkiri. Tõenäoliselt Jarikovile sellist kirja Mari hinnangul youtube'i poolt ei ole tulnud.

Kellel on kontroll?

Kuulsa Eesti youtuberi Indreku sõnul peaks veebilehe kasutajad ise video sobimatust sisust raporteerima.

"Näidatav vägivald või mõned muud ebaeetilised teemad lähevad üles ja ainus võimalus, et kas nendele videotele määrata vanuseline piirang või hoopis platvormilt kustutada, on nendest videotest Youtube'i teavitada," kommenteeris Indrek.

Oma isiklikust kogemusest jagas ta seika, kus keegi arvatavasti teavitas ta 6 kuud üleval olnud videot, mis seejärel youtube'i poolt alaealistele mittesobilikuks muudeti.

Automaatset kontrolli, mis Jarikovi takistaks, youtube tema sõnul aga läbi ei vii. Süsteem kontrollib autoriõigustega kaitstud muusikat, plagiaati, roppusi ja muud sellist. "Minu arust on tegu ainult inglisekeelsete sõnadega, eesti keeles võib ropendada ja youtube ei demonetiseeri seda videot ehk ei jäta tulust ilma," tõi Indrek välja võimalused videoplatvormi piirangutest mööda hiilida.

Sobimatu sisu soovitavad raporteerida Jarikovi videote puhul ka youtuberid Mari ja Andres ning samuti kanal ise, mille sõnul youtube'i töötajad kontrollivad raporteeritud videosid 24/7 ja 7 päeva nädalas.