Rahvaliit, mis pudenes tükkideks kui katkine pärlikee, on leidnud omale uued juhid. Kuid kas see ikka on nii? Kas kogu selle tsirkuse taustal, mis toimub Rahvaliiduga, ei ole mitte hoomatav kellegi suure ja mõjuka suunav käsi? Lähemal vaatlemisel see täpselt nii just ongi!

Mäletame kõik väga hästi Keskerakonna-Rahvaliidu koostööpakti. Rahvaliidu juhtivatel poliitikutel on antud suurerakonnaga ikka üsna hääd suhted olnud. Jutud võimalikust liitumisest on aeg-ajalt ikka kord valjemalt, siis jälle vaiksemalt päevakorda kerkinud. Nüüd, mil Rahvaliit on maha mänginud oma ideaalsed šansid olla Eesti poliitikas maarahvast esindavaks erakonnaks, on seda tiitlit varmalt noolimas teised suurerakonnad.

Eriti agaralt ja traditsiooniliselt nillib Rahvaliitu Keskerakond. Miks? Sest Rahvaliit on olnud stabiilselt suure liikmeskonnaga erakond (mis küll valimistel alati ei kajastu). Keskerakond vajab väga Eesti kodanikest valijaid, sest need saavad osaleda Riigikogu valimistel.

Kes aga otsustavad Eestis presidendi valimise? Riigikogu liikmed. Äärmisel juhul, kui parlamendis ei suudeta presidenti ära valida, teevad seda valijamehed. Kes on aga need valijamehed? Kohalike omavalitsuste esindajad. Kohalikes omavalitsustes on rahvaliitlased alati üsna kaalukalt esindatud olnud. Kõige selle taustal on ka mõistetav Keskerakonna ilme huvi Rahvaliidu suhtes.

Aga kus me seda Keskerakonna huvi näeme? Sai ju Rahvaliit omale uued ja täiesti sõltumatud juhid. Kuid kas see ikka on nii?

Mis pinnalt tuli avalikkusesse nüüdne uus Rahvaliidu juht Juhan Aare? Ta juhtis (juhib) keskerakonnameelses telekanalis TV14 maaelu ja metsandust kajastavat saatesarja. Kas selline pikka aega kestnud promo TV14s ja nüüd ka Tallinna TVs oli/on juhuslik?

Vaatame edasi uut rahvaliidu juhtkonda.

Üllatus, üllatus! Rahvaliidu aseesimeheks sai keskerakondlasest Tallinn linnavolikogu esimehe Toomas Vitsuti vend Lauri Vitsut. Tema on passiivne Rahvaliidu liige alles 2009. aastast! Milline karjäär!

Ilmselgelt saatis Keskerakond Lauri Vitsuti Rahvaerakonda kui oma “Trooja hobuse”, kes kui viitsütikuga pomm ootas oma õiget aega aktiviseerumiseks. Ja jõudiski ära oodata! Mis sest, et uue juhtkonna valimine on ebaseaduslikuks kuulutatud. Mooramaa mehed on tulnud ja oma töö teinud.

Nüüd on siis Keskerakonnal peagi kaks kohitsetud ja dresseeritud sülekoera — sotsid ja Rahvaliit. Usun, et paljud antud erakondade liikmed ei tunnista või isegi ei tea, et nad on koos oma erakonnaga vaid üheks redelipulgaks, mida mööda üks turske mees Toompea ja Kadrioru poole ronib.

Selles ronimises ei saa teda aidata mittekodanikest ustavad pooldajad. Nad võivad juhi heaks kõike teha: käsu peale meeleavaldustele minna (kuigi nad sellest ise midagi aru ei saa) või temaga isegi abielluda, kuid valitsusse ja presidendiks nad teda otseselt aidata ei saa. Siinkohal ongi hindamatuteks abimeesteks sotsid, Rahvaliit ja teised “kasulikud idioodid”, nagu Stalin armastas nimetada karjääri- ja võimuhimulisi, sinisilmseid kaasajooksikuid.

Elame ja näeme, kuidas edeneb see kaval projekt “Edgar presidendiks!”.