Lugejakiri rääkis, kuidas Saaremaal kinnisvara müünud perele mängis ostjat maakleri enda sõber. Hind sai pea poole võrra alla tingitud ning lepingusse läks lisaks „tankisti“ nimele ka maakleri enda nimi. Hiljem pandi samas seisukorras majaosa pea kolmekordse hinnaga müüki. Tehingu tumedam pool ei ole perele siiamaani asu andnud.

Kõige konkreetsem nõuandja leheloo all julgustas kannatanuid ühendust võtma Eesti Kinnisvaramaaklerite Kojaga. Sellest õlekõrrest sai kinni haaratud ning faktitäpne küsimus läks organisatsioonile teele. Uuel nädalal on lootust vastust e- kirja postkastist leida.

Kõige rohkem ongi oodatud just viited konkreetsetele seaduspügalatele, mida ebaaus maakler rikkus. Hetkel on läbi käinud mõiste „võlaõigusseadus“ ning üks end maaklerina esitanud arvaja väitis, kuidas pettur lausa kolm jämedat viga oma tehinguga korda saatis.

Selliste „luukeredega kapis“ kinnisvaratehingutele sarnase müüjat lollitava skeemiga on hakkama saanud „kangelased“ ennegi. Preili Liis Haavel on nüüdseks juba ka süüdi mõistetud seadust mitte tundvate eakate lollitamise eest kinnisvaratehingutes. Selleks aga ei pea isegi mitte eakas olema, et kinnisvarateemalisi seadusenüansse põhjalikult mitte tunda. Kuna meie pere igapäevaselt müügitehingutega ei tegele, ei ole me ka kursis erinevate nutikate sammudega, mida tehingu puhul ette võtta.

Loo tagasisidest koorus välja, kuidas eestlased on lähiajaloos ennegi valusalt petta saanud, kui maakler toob ostja asemel oma semu objektile näidendit andma. Sellise käitumisega rikutakse aga jämedalt oma kliendi ärihuve ning viiakse kunstlikult hinda alla. Maakler eksib eelkõige oma kutse-eetika vastu ning sealt edasi vaadates ka võlaõigusseaduse vastu.

Üks loo kohta arvamust avaldanud lugeja märkis tabavalt- selline petturlusele suunatud äri kuulub pigem kolmanda maailma ärieetika juurde. Niisugusele äritsemisele ei ole meie euroopalikus majandusruumis kohta. Petta saanud kodanikel on õigus oma lugusid rääkida ning teha seeläbi teene kogu ülejäänud turule sisenejatele. Õhk tahab puhastamist ning meie enda kätes on õhu puhtaks löömine.

Valdav osa loo all sõna võtnud inimestest soovis teada petnud maakleri nime. Hea ajakirjandustava ei luba seda isikut ühepoolselt siin sarjata. Temal on jätkuvalt seisukoht, kus ta ei ole midagi valesti teinud. Lisaks surub ta faktile, et lepingule alla kirjutanud üks pereliige on siiani tehingu käiguga rahul. Sellega kinnitab maakler kord veel, et klient on täielikult rahul, et teda peteti.

Küll on aga antud maakleri kontaktid edastatud Eesti Kinnisvaramaaklerite Koja esindajatele. Vastavalt vaidluse käigule võib kohtumenetluse korral ka ülejäänud Eesti rahvas peagi selle mehe vägitegudest uudisteportaalidest lugeda. Siis juba temapoolse kommentaari ning prokuratuuri esindaja ametliku seisukohaga. Seniks hoidkem oma tehingutel silm hoolsalt peal!