Kirgliku suitsetajana olen ma proovinud kõike. Pealesunnitud paus on kasutusele toonud plaastrid, nätsu ja loomulikult ka eelmainitud e-sigareti. Veel aasta tagasi oli see halvim abivahend. Kuigi, tõsi küll, nätsust läks süda lausa pahaks.

Hea on öelda, et võta end kokku ja küsida, kas iseloomu pole. No aga kui ei ole? Suitsuisu on nii suur, et oled valmis või tapma. Ma olen kordi peale neljatunnist lennureisi eiranud reegleid, peale kaheksat tundi lennukis närin ma kummikomme ja seljatuge. Ja mitte ainult mina.

Ja ometi pole ma inimene, kes teistega ei arvestaks. Ma ei suitseta tänaval. Samuti ei kõhvi ma kõikjal riikides, kus see siiani tegelikult lubatud on. Ma mõistan, et teistele ei pruugi minu tossamine hästi mõjuda, ammugi meeldida. Ma aktsepteerin seda, just nii nagu nemad minu suitsunälga mõistavad.

Enamasti ongi siis nii, et mina leian vaikse nurgakese, kus kedagi ei sega, teised aga käituvad tolerantselt ja lubavad omas koduski suitsu ära teha. Selle suure keelamise keskel läheb asi aga aina keerulisemaks.

Iseenesest pean ma seda ju õigeks, aga kõike ei pea alati suure kisaga tegema. Vahel mõjub tasa ja targu paremini. Keelatud vili on esiteks ikka see kõige magusam, seega keelamise asemel võiks rõhutada ebamugavusi. Näitena tooks aastataguse reisi lennukis, kus oma istmel e-sigaretti nautisin. Ei teagi, kas viga oli minus või tolleaegses täitevedelikus, aga mina oma kaifi kätte ei saanudki, kuigi kogu lennu jooksul pidid kaasreisijad minu suitsu vastikut haisu tundma. Muide, mulle endalegi hakkas see vastu.

Samas, alles nädal tagasi lendasin lennufirmaga, kelle kodukorra reeglid nägid ette, et e-sigaretti tohib suitsetada vaid tualettide juures. Mõistlik reegel, ilmselgelt on tubakas nendes muutunud paremaks - vähemalt mulle mõjus, aga samas on seal ventilatsioon parem ja kõrvalistmel istuv mittesuitsetaja ei pea otseselt pilves istuma.

Me kõik teame, et Kreekas suitsetatakse ikka veel kõikjal. Ometi on nende lennujaamad täiesti suitsuvabad! Lolluste tipp. Mida sellise asjaga saavutatakse? Mina tossan seal oma e-sigaretti ja tõsi, kui minu läheduses jooksevad lapsed, lõpetan ära, sest piinlik on ja hais on ju tappev, aga teised, nagu äsja nägin, mitte.

E-sigaret on ju alternatiiv. Suitsuruum veelgi parem. Ja tegelikult, lõpetage juba selle teema ümber kemplemine. Tehke võimalus valida, suitsuga või ilma ja pole probleemi ollagi!