Ülle Kivja sõitis kodust ligi 50 kilomeetrit Tallinnasse, et keskpäeval kesklinnas Foorumi keskuses verd loovutada ning dokumendid korda ajada - kaks ühe hoobiga.

Doonorlus jääb sel korral vahele, sest ajanappuses peab ta enne tööpäeva lõppu võtma suuna hoopis Lasnamäele. Nimelt koliti Põhja prefektuuri kodakondsus- ja migratsioonibüroo südalinna teenindussaal nädal aega tagasi ümber Ida politseijaoskonda aadressil Vikerlase tänav 14.

"Ma teadsin, et migratsiooniamet on siin ja kunagi oli bussijaama juures. Aga kus see Vikerlase on, ei tea. Muidugi on kesklinnas käimine mugavam," leidis ta infolauda üles pandud kaarti silmitsedes. Ta kirjutab üles ka teise lähema teeninduspunkti aadressi, J. Vilmsi 59.

Ei lähe minutitki, kui tuleb naine lapsevankriga. "Mitmendal korrusel on passitegemine? Ei olegi enam?" Seda küsimust kuuleb poole tunni jooksul kümmekonna inimest suust: eesti ja vene keeles, meestelt-naistelt, noortelt ning vanadelt.

Amet koliti "pärapõrgusse"

Pensionärid Peeter ja Maia tunnistavad, et olid migratsiooniameti Narva maantee teeninduspunkti kolimisest kuulnud, kuid ei pannud seda kuupäeva tähele. Kesklinn on nende sõnul igasuguseks asjaajamiseks esmane valik.

"Nüüd viidi see amet ära ei tea kuhu pärapõrgusse. Eks siis ole rent odavam. Inimese peale ju eriti keegi ei mõtle," leidis Peeter.

Foorumi infolaua töötaja kinnitusel on inimestel tõsine mure, sest info ei liigu. "Kui migratsiooniameti sildid olid olemas, siis keegi ei näinud neid. Nüüd kolis amet minema, silte pole, aga kõik lähevad inertsist automaatselt neljandale korrusele. Küsimas käib päevas umbes 50 inimest. Pool tundi tagasi oli neli inimest korraga, kes kirjutasid aadresse üles," imestab ta.

Vahepeal tahab hallis mantlis daam passi kätte saada ning suunatakse viisakalt samuti Lasnamäele. Ta jääb nukraks. "Aah! Alles kolisid? Issand. See oli nii hea koht siin tegelikult."

Harjumuse jõud

Infolaua töötaja sõnul on olukord jabur ning inimesed tema peale kohati väga pahased, et neid jooksutatakse - kuigi ta pole migratsiooniametiga seotud. Dokumendivahetust kiputakse unustama viimasele hetkele, aga ilma ID-kaardita ei saa pealinnas isegi bussiga sõita, rääkimata välismaale minekust.

Näiteks võib kindlatel kellaaegadel kohata Soome laevalt maha tulnud inimesi, kes tulevad korra kuus perele külla ja soovivad muuhulgas ka kiiresti dokumendid korda ajada. Harjumuse jõud kimbutabki tema sõnul sageli kaugemalt tulnuid, aga eelkõige vanemaealisi.

"Need, kes käisid kümme aastat tagasi bussijaama büroos passi järel, jõuavad Foorumisse. Mina suunan nad uude kohta. Olen kindel, et nelja aasta pärast käiakse ikka veel siin, kust kunagi dokumendid kätte saadi," lausus ta.

Nii mõnigi jõuab vana tava järgi neljandal korrusel ära käia, kus neid ootab suletud uks. Sealsamas vastas on doonorikeskus, mille õdede sõnul käivad vähesed migratsiooniameti büroo uut aadressi küsimas, aga koridoris seisab kogu aeg nõutu näoga inimesi.

Kõrge üür ja vähe ruumi


Politsei- ja piirivalveamet põhjendas südalinna rendipindadest loobumist kõrge üürihinna ning ruumi vähesusega. Põhja prefektuuri pressiesindaja Ilmar Kahro kinnitusel püüti omalt poolt teha kõik, et info teenindussaali kolimise kohta jõuaks võimalikult paljude inimesteni.

"Teavitasime avalikkust korduvalt läbi meedia, panime välja selgitavad viidad, meie klienditeenindajad selgitasid seda klientidele, kui kliendid taotlusi sisse andsid," ütles ta.

"Usume, et väga paljude inimesteni on info teenindussaali kolimise kohta edukalt jõudnud. Seda näitab uue Vikerlase teeninduse koormus – juba esimesel nädalal külastas Vikerlase teenindust enam kui 300 klienti päevas," lisas Kahro.

Seega: neile, kes soovivad dokumente taotleda kesklinnas, on avatud J. Vilmsi 59 klienditeenindus. Endiselt töötab ka Sõle 61a teenindus. Isikut tõendavaid dokumente väljastatakse ka aadressil Pärnu maantee 139.

Kõigi kodakondsusameti teeninduste aadressid ja lahtiolekuajad on leitavad siin.