Linnulennult vähem kui 700-meetrisesse jalutuskäiku mahub Tartus kuus poekest, mille riiulitel on poolvääriskivid, pendlid, ökotooted, voodoo-nukud, tarokaardid ja muu pudi-padi. Kõikides kauplustes valitseb vaikus nagu raamatukogus, mida Loitsukelleri müüja seostab energeetikaga: kivid, mis on aastatuhandeid end vorminud, rahustavad poodi sisenevat klienti.

Valitsevaks müügiartikliks on kõiksugused värvilised kivikesed. Ehkki silmale niisama ilusad, püüavad need oma väidetavate ravi- ja õnnistusomadustega esoteerikasse uskuvaid kliente.

Põhiline argument on just usk: kui usud, et kivi midagi ravib, siis ka ravib.

Peavalu vastu abistavat poolvääriskivid hematiit, seleniit, kaltsiit, ent tegelikult ka ükskõik milline kivi, tähtis on usk. Kas esoteeriline ravim toimib ka neile, kes ei usu? Selle osas olid poepidajad eriarvamusel.

Ligi aasta eest kirjutas ERR eneseabi ja esoteerikaga tegelevate ettevõtete kuuekohalistest kasumitest ning kasvavast populaarsusest. Huvi ja usk hingelistesse parateadusesse pole raugenud. Pigem vastupidi, kinnitab Epp Petrone kivi- ja elustiilipoe INDIAst juhataja Jaanika - äri kogub üha enam populaarsust.

Soolapuhujaiks end keegi ei pea, vaid märgivad kui ühest suust, et see äri ongi usu peale kujundatud. Ridu üksmeeles murrab aga Reet, esoteerikapoe Orient perenaine, kes peab enamikku vaimsuseäri ajajatest šarlatanideks. Igor Mangi üle naerab ta: "tšakrad ei asu ju üldse kehas."

Milline on üks esoteerikapood ja millega see tegeleb? Sellest juba lähemalt videos.