Kristiine katlamaja korstnal, mida omab ja haldab energiakontsern Utilitas, toimuvad juba kolmandat nädalat rekonstrueerimistööd, mis on ümberkaudsed inimesed muutnud rahulolematuks.

Kohalikud räägivad, et korstna survepesuriga puhastamise tagajärjel eralduv pinin "ei ole inimlik". Delfile kirjutas anonüümseks jäänud kohalik: "Loomad on täielikult hulluks läinud selle pinina tõttu, pininat kuuleb tööpäevadel hommikul kella poole kaheksast kui 20ni välja, samamoodi ka nädalavahetusel kuid tunniajalise hilisema algusega."

Ta lisas, et müra kestab juba kolmandat nädalat ja midagi parata ei ole. "MUPO midagi ette võtta ei saa, sest neil puuduvad vahendid. Utilitasse helistates suunatakse järjest edasi, kõik ohivad, ega oska midagi öelda. Projektijuht on Siim Tenno firmaga ICP Solutions, kelle liin on vahetpidamata hõivatud," kirjutas lugeja.

Utilitase pressiesindaja Katriin Tralla vabandas ebamugavuste pärast ja palub ümbruskonna elanikelt ja ettevõtetelt mõistvat suhtumist. "Hetkel toimuvad korstna välispinna puhastustööd, mida viivad läbi tööstusalpinistid. Korstna betoonkest puhastatakse üle 1000-baarise veesurvega, mis sõltuvalt tuulesuunast ja tööfrondi kõrgusest tekitab ümbruskonnas tavalisest suuremat müra," tõdes ta.

Sama kinnitas kaamera ees ka Kristiine katlamaja lähistel elav Aarne. "Loomulikult, kui on selline tuletõrje signaal pidevalt kõrva ääres, oleks Kristiine linnaosavalitsus pidanud ikkagi midagi teatama," tõdes ta, et muud ei jäägi kodus üle, kui aknaid-uksi pidevalt kinni hoida.

Ent mitte ainult piirkonna elanikele, vaid ka seal töötavatele inimestele on müra teinud päeva hapuks. Liimi 1 ärihoones töötav Tiina (nimi muudetud) seisis õues suitsupausil. Vaatas pikkamisi korstna poole ja nentis: "käib ikka närvidele küll." Suveaja paratamatusena oli ta dilemma ees: kui kontoris aknad sulgeda, hakkab palav, kui need lahti hoida, puurib müra meeleolust läbi kui elektritrell.

Artelli tänava hoovis - jällegi suitsupausil - olnud töömees aga võttis asja lihtsamalt. "Kuna niigi saab masinatega tööd tehtud, siis harjub selle müraga ära," tõdes ta.

Utilitas palub mõistvat suhtumist
Piirkonna elanikelt on Utilitase pressiesindaja Katriin Tralla sõnul neile erinevaid kaebusi laekunud ning seega on nad ka neile selgitanud tööde teostamise vajadust ja müra põhjust. "Kuna tööd sõltuvad ilmastikust, siis vahepealsed tuulised päevad on muutnud ajagraafiku ehitajate jaoks pingeliseks. Selleks, et katlamaja saaks kliente varustada soojusega, peavad korstnatööd olema tähtaegselt lõpetatud," põhjendas ta vajadust nelja miljoni euro suurune investeering kiiremas korras ka valmis saada.

Sel suvel paigaldab AS Utilitas Tallinn Kristiine katlamaja korstnale suitsugaaside kondensaatori – seadme, millega on juba varustatud Utilitase katlamajad Valgas, Keilas, Haapsalus ja Raplas ning Utilitase koostootmisjaamad Tallinna külje all Väos.

Tehnoloogiaga jahutatakse korstnasse minev suitsugaas maha ja sealt eraldunud soojus suunatakse kaugküttevõrku. Uuendusega väheneb heitmete kogus välisõhku ja suureneb tootmise efektiivsus.

"Projekti raames saab Kristiine katlamaja 130 meetri kõrgune raudbetoonkorsten samuti uue kena välimuse, mis muudab meie linnaruumi ilme kaasaaegsemaks. Investeeringu maksumus on kokku ligi 4 miljonit eurot, millest finantseerib SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) 1,5 miljonit eurot," kommenteeris Tralla.