Seda kõike selleks, et luua toimiv ja õnnelik suhe, mis pakub rahuldust nii talle kui partnerile.

Enamik inimesi ei tea ilmselt noorena, keda nad otsivad. Mina igatahes ei teadnud. Oli mehi, keda eelistasin ja teisi, keda enda jaoks välistasin, kuid see polnud mingi läbimõeldud eelistamine, pigem intuitiivne.

Noored naised on sageli võlutud mehe välimusest, ladusast jutust või muudest tegelikult suhtes rolli mitte mängivatest omadustest. Samal ajal aga heidavad nad sageli kõrvale hulga nö igavaid mehi, kes oleksid neile hoolivad ja head kaaslased.

Üks viga, mida ilmselt mitmed naised teevad, on see, et nad lähtuvad rohkem sellest, kes neis tundeid tekitavad, kui sellest, kes neist huvitatud on. Olen hiljem elus mõelnud, et mitmed sõprused oleksid võinud olla pikemad, kuid ma katkestasin kergesti suhteid, mis mulle huvi ei pakkunud, samal ajal jooksin järele neile, kellele ei pakkunud huvi mina. Selle tagajärjed olid enesehinnangule päris hävitavad.

Kokkuvõtlikult olen teinud meestega läbi sellise ringi:

Huvitav loominguline isiksus

Olin noorena küllaltki iseteadev ja mulle muljet avaldada ei olnudki teab mis lihtne. Kuna olin välimuselt kena ja minu vastu tundsid huvi paljud mehed, siis harjusin kõigile korvi andma, kuni kohtasin Pauli. Esimest korda tundsin, et ma ei suuda mehest olla üle. Ta oli loominguline, leidlik,tar, teravmeelne ja jube andekas.

Mulle pakkus sportlikku huvi olla temast kõvem tegija, olla temast intellektuaalselt üle, nagu tol ajal enamiku meeste puhul tundusin olevat. Siiski oli ta minust alati üks samm ees, see oli lausa ahastusseajav. Sellest võidujooksust sai kiiresti kiindumus ja imetlus, mis ei olnu paraku vastastikune. Paulil oli palju naisi ja tema ainus eesmärk ja soov oli seks. Ma ei huvitanud teda inimesena. Pärast mitut piinarikast aastat minu jaoks läksid me teed lahku. Olin katki, lakkusin haavu ja vajasin lohutust ja tuge.

Väga hea mees

Ilmselt üsna loogilise käiguna, kuid mitte küll teadlikult armusin järgmisena väga heasse mehesse. Peeter oli Pauli vastand. Ta töötas kontoris mingi ametnikuna ja elas väga stabiilset elu. Ta oli südamlik, hooliv, heatahtlik, Pauliga võrreldes ideaalne kaaslane. Siiski mina olin nii katki kratsitud, et mu hullumeelsed maneerid peletasid Peetrit ja meist paari ei saanud, ehkki mulle oleks see meeldinud. Suhtlesin temaga seni, kuni ta leidis naise ja siis läksid me teed lahku.

Ilus ja südamlik mees

See oli armumine välimuse põhjal. Kui Paul oli karvane boheem ja Peeter prillidega nohik, siis Kasper oli väga kena mees. Pikka kasvu, tumedate juustega ja ilusa naeratusega. Peale selle oli ta väga südamlik ja pehme loomuga. Armusin temasse ülepeakaela ega suutnud seda teadmist endale hoida. Ma ei olnud veel õppinud sellest, mis juhtus Peetriga ja suutsin ka Kasperi ära peletada. Võimalik, et ma polnud ka tema maitse. Igatahes me suhtlesime mõnda aega päris südamlikult, kuid minu pealetükkivus ei tulnud kuidagi suhtele kasuks. Ta leidis kellegi teise.

Kena mees, kes tundus olevat huvitatud

Tõenäoliselt oli põhjus, miks kiindusin Karli, see, et ta tundus minust huvitatatud olevat. Kuna olin saanud mitmeid tagasilööke, oli see minu jaoks piisav eeldus. Kuna Peetrist ilmajäämine oli mulle rängalt mõjunud, siis otsustasin, et Karliga ma seda viga ei tee ja teda käest ei lase. See oli aga suur viga, et teda kinni tahtsin hoida. Kui tal ka mingi huvi oli, siis minu aktiivsus tõi kaasa temas tõrke.

Kuna Karl on siiani vaba, siis oli temast loobumine päris raske, kuigi ta mulle mitmel korral vihjates märku andis, et tal puudub huvi. Kui sain teada, et tal on kellegi teisega mingi lugu tekkimas, ajas see mu täiesti meeleheitele. Tundsin, et enam kaotusi ei suuda ma üle elada. Kaotusi inimestest, kelle olin ise enda ellu kujutlenud ja kes omal tahtel polnudki seal olnud, kuid siiski.

Kõik, kes on huvitatud

Kõige hullem, mis naine võib teha, on olla mittevaliv. See on kõige kindlam viis kindlustada endale aferistlik või muul viisil ohtlik mees, sest seesugused just otsivadki naisi, kel vahet pole. Karli-loost meeleheitele aetuna kohtasin siiski õnneks väga toredat kutti, kes oli minust miskipärast huvitatud. See oli muidugi tõsine hämming, kuid võtsin selle tänuga vastu.

Suhtlesin temaga intensiivselt, võimalik, et lausa lämmatavalt, kuni temas tekkisid kahtlused. Ja siiski ka minus. Kuigi olin mõelnud, et olen valmis minema temaga lõpuni ja jääma kokku, siis see ei olnud kuigi läbimõeldud otsust ja tundsin teda liiga vähe. Kui ta lõpuks ütles, et meie vahel on kõik läbi, olin küll murtud, kuid samas mõistsin, et see on parim otsus ka mulle.

Järgnes mitmeid mehi, kes enam minus erilisi tundeid tekitada ei suutnud. Õieti oli nii, et toredad mehed tõmbusid kiiresti tagasi, kuna ma ise olin liiga aktiivne (tõenäoliselt oli see peamine põhjus) ja ülejäänute puhul tekkis mul endal kahtlusi, kuna neil näis olevat eesmärk pigem lõbutseda, nagu Paulil, mina aga otsisin pigem püsisuhet. Nii ägedad kui Paul nad pealegi ei olnud ka.

Lõpuks jõudsin selgusele, et pean võtma aja maha ja tegema meestega pausi, mõtlema selgeks, mida või keda ma tahan ja leidma endas tasakaalu, et iga uue mehe ilmudes pead ei kaotaks ja teda ära ei peletaks, vaid suudaks võtta neutraalse hoiaku, tutvuda olukorraga, tutvuda mehega ja teha läbimõeldud otsuse. Muidugi ma tahaksin ülepeakaela armuda, olla spontaanne jne, kuid sellega kaasneb oht, et muutun lämmatavaks ja kõik kordub uuesti.

Ma kahetsen kõige rohkem seda, et olen olnud liiga aktiivne ja ise esimesena oma tundeid sageli välja näidanud ja välja öelnud. See on teinud mind väga haavatavaks ja olen saanud väga palju haiget meeste poolt. Samuti kahetsen seda, et üritasin olla meestest üle, sest see oli mulle lõks Pauli puhul, kellega ma seda ei suutnud. Ei üleolevus ega liigne hoolivus tule naise puhul suhtele kasuks.

Ma ei ütle, et oskaksin nüüd kõike õigesti teha, seega püüan tegeleda sellega, et mul oleks endal üksinda ka hea ja ma ei otsiks nii meeleheitlikult kedagi, sest see juba iseenesest toodab läbikukkumist. Mul on hea meel, et vaatamata kõigele ei sattunud ma õnnetusse suhtesse ja usun, et lõpuks tuleb ka minu ellu õnnelik romantiline suhe.