Ilmselt tuleb siiani paljudele üllatuseks asjaolu, et eestimaale on jõudnud talv. Üle aastate korralik talv! Lund tuleb aina juurde, külmakraade jagub ning teed-tänavad on tänavu korralikult paksu lumevaibaga kaetud.

Nagu eestlasele kohane, on selle olukorra üle hulgaliselt vingujaid, olgu lund palju või minimaalselt. "Jälle nõme ja kesine talv," ütlevad mõned selle peale.

Tundub siiski, et neid kiunujaid on kordades rohkem perioodil, mil lumevaiba paksus on üle keskmise. Erinevates internetikomuunides võib iga päev näha pilte, kuidas kõikjal Eestis on kõik tänavad hooldamata: libedus, suured lumehanged, teede läbimatus jne jne.

Halloo! See ongi talv, katsuge nüüd natuke mõelda! On arusaadav, et meil kõigil on omad kohustused ning tegemised. Kes peab hommikul jala või autoga tööle minema, kes poes käima või lapse(vankriga) arsti juurde jõudma. Tõepoolest, mõnigate teede läbimine on äraütlemata keeruline ning nõuab tõelist pingutust.

Aga kas agar teede ja tänavate pildistajast autojuht, noor ema või pensionär on mõelnud, miks on olukord just selline nagu ta täna on?

Äkki on asi selles, et Eesti teehooldusfirmadel ei seisa garaažis sadu teepuhastusmasinaid ning neil ei ole palgal nii palju töötajaid, et siis, kui lumi maha tuleb, kõik teed ja tänavad täielikult lumest puhtaks lükata. Aga kuhu?

Korjaks kokku ja veaks ära? Kes selle nalja kinni maksab? Maksumaksja... Jälle häda: miks teehooldus on nii kallis ja miks sellele niipalju raha kulutatakse? Laste mänguväljakud ju lagunevad, on nii? Äkki homme tuleb veel lund juurde ning olukord on vähem kui 24 tunniga täpselt samasugune. Harjuge ära, ausalt!

Kui lumehangede on üle mõistuse kõrged, siis äkki on kavalam mõelda elukoha vahetusele. Varuge parem aega ja kannatust. Ka mina sõidan hommikuti tööle ja koju käin poes ja mu autol pole ees sahka ega peakohal lõõma 30-kraadine päike. Talv lihtsalt on selline!