"Saaremaal Karja külas ei ole võimalik enam last välja lubada, kuna lapsed käivad tihti vanas lagunenud hoones, mida nimetatakse Karja Kinoklubiks," kurtis Delfile kohalik elanik. Ta märkis, et räämas hoonet ehitati nõukogude ajal, kuid valmis see paraku ei saanud.

Kuna seinad on lae alt ära varisenud, siis on suur probleem see, et laes olevad paneelid võivad iga hetk alla kukkuda. Kui nüüd keegi peaks tahtma selle maja osi meelega alla kukutada või valel ajal vales kohas olema, siis on hoones viibijad kahtlemata väga ohtlikus olukorras.

"Mitu korda olen sealt väikseid poisse minema ajanud ning teinekord on lihtsalt mõni joodik jälle keldris hädas või trepist alla kukkunud. Ühe korra käis isegi kiirabi ühel joodikul järel, kes kukkus teise korruse aknast alla," lausus kohalik. "Tõsiselt kardame, et lähiajal võib meie külas midagi halba juhtuda, kuna see hoone on väga ohtlik."

Nii avaldas kohalik lootust, et Leisi valla ametnikud korraldavad hoone lammutamise enne, kui seal keegi väga raskelt viga saab. "Elame Leisi vallas, mis ei ole Saaremaal ei tea mis vaene vald, kuid siiani ei soovita ega taheta enne kellegi surma asjadega tegeleda," leiab ta.

Leisi vallavanem Ludvig Mõtlep selgitas, et hoone on küll väga lagunenud, kuid see ei kuulu vallale. Kuna hoone on eraomandis, siis ei saa vald seda lammutada, kuigi selleks on isegi hinnapakkumisi võetud.

"Tegemist on 1980-ndate lõpus poolelijäänud suurmajandi kontor-klubi hoonega, mis tõesti väga halvas lagunevas seisukorras," nentis Mõtlep. Kevadel piiras vald laguneva hoone piirdelindi ja hoiatussiltidega.

Hoone lammutamine on vallavalitsuses Mõtlepi kinnitusel päevakorras olnud ja vald on lammutamiseks ka mitu hinnapakkumist võtnud, kuid õigust hoone lammutamiseks vallal praegu samas pole. "Hoone on eraomandis ja soome firma nimel," selgitas Mõtlep.

Vald on püüdnud olukorda märgukirjade ja sunnirahaga lahendada, kuid seni tulutult. "Kui varasemalt on vallavalitsus teinud korduvaid märgukirju, siis käesoleva aasta jaanuaris ning aprillis esitati ettekirjutus–sunniraha hoiatus hoone korrastamiseks või lammutamiseks," sedastas Mõtlep.

Korraldusega hoiatati, et kui omanik hoonet korda ei tee või ära ei lammuta, tuleb tal maksta 6000 eurot sunniraha. Omanik tegi seepeale vallale ettepaneku, et müüb kinnistu 6000 euro eest vallale, kuid vald otsustas pakkumist mitte vastu võtta. "Omanik on sel aastal kahel korral teinud müügi pakkumise, kuid volikogu ei ole seda seni vastu võtnud," täpsustas Mõtlep. Esimesel korral küsis omanik 12 000 eurot.

"Septembri alguses on saadetud omanikfirmale sunniraha väljamakse nõue, kuna ettekirjutus on tähtajaks täitmata," sedastas Mõtlep. Vallavalitsuse esindajad käisid nimelt 5. septembril kohapeal ja nähes, et midagi muutunud pole, saadetigi omanikule 6000-eurone sunnirahanõue. "Uuesti tuleb teema arutelule septembris toimuvas volikogus."

Mõtlep lisas, et kui hoone valla omandisse jõuab, siis tuleb hoone lammutamine kindlasti päevakorda. See võib aga vallale päris kulukaks minna: lammutamine maksab vähemalt 36 000 eurot, kuid maa müügiga saab usutavasti teenida kordi väiksema summa.