Teate ju küll seda virr-varri, mis valitseb ühe tulevase ema peas. Olete ehk ise kogenud või näinud mõne lähedase pealt, mida tähendab, kui igal pool kisendavad sulle näkku värvilised reklaamid, mis lubavad, et just see toode on maailma parim. Just see toode muudab noore ema elu vapustavalt palju lihtsamaks ja just seda toodet soovitavad kõik maailma emad ja kõik arstid takkapihta. Just seda, toda ja veel kolmandat toodet. Ja nii igas kaupluses.

Kuid vähe sellest! Ka abivalmid tuttavad emmed üritavad tulevasele emale pähe määrida kõike “vajalikku”, mida neil enam vaja ei lähe. Kiidavad takka, et see oli tõesti asendamatu toode ja uhiuus ning kõigest paar korda kasutatud on ta vaid seetõttu, et sugulased kinkisid teise samasuguse juurde.

Ei taha ju ükski inimene tunnistada, et ta oli naiivne, läks reklaamide õnge ning ostis täiesti ebaotstarbeka vidina, mis viimased aasta aega kodus vaid tolmu on kogunud.

Et praegu oma esimest imet ootavad emad ei peaks oma kodu mõttetute beebitarvetega üle kuhjama, panen siia kirja asjad, mida teil ilmselt vaja ei lähe.

Vannitermomeeter. Tore pisikene vidin, aga reaalselt kasutate seda kaks korda ja avastate, et käeselja või küünarnukiga on palju lihtsam vannivee temperatuuri sobivust kindlaks teha. Nii ta seisma jääbki ja 10 eurot on raisus.

Kapuutsiga vannilina. Võtke tavaline rätik ja see on täpselt sama hea. Tuleb lihtsalt vaadata, et lapse pea ja kõrvatagused korralikult ära kuivatad. Jääb üsna mitu eurot alles.

Mähkmekonteiner. Kui teie peres viiakse prügi välja tihemini kui kord nädalas ja teil on kaanega prügikast, on kõik korras. Kui siiski tunnete mingit lehka, võib iga mähkme pakkida üksikult poest saadud puuviljakilekotti. Neid pisikesi kotte saab osta ka rullis ja need maksavad ühe euro ringis. Mähkmekonteinerid on üsna kallid ja nendega võib juhtuda palju ebamugavaid juhtumisi, kuna täis mähet tuleb sinna sisse suruda.

Voodikarussell. Enamik lapsi ei tunne nende vastu huvi kauem kui kümme sekundit ning väga raske on leida voodikarusselli, mis töötaks nii nagu on lubatud. Enamasti ei suuda nad kõiki funktsioone korraga jooksutada, kuna patareid saavad peale kahte ringi tühjaks. Enda kogemuste põhjal räägin kahjuks kahest kõige kallimast turul olevast karussellist. Kui neid kasutada, siis valmistuge iga päev patareisid ostma või akusid laadima.

Käimistool. ese, mis on nii mõneski riigis keelatud, kuna kahjustab lapse liigeseid ja arengut.

Hüppekiik. Sama, mis käimistooliga.

Vannialus. Kui on olemas suur vann, on lihtsam käia koos lapsega vannis. See on ka lapse jaoks turvalisem ja vahvam kui istuda vannis koos plastmassist tükiga. Kui on vaid beebivann, siis seal on ka vastsündinut piisavalt hea vannitada ilma vannialuseta.

Tegelustekk. Õmmelge või laske õmmelda mõni armas lapitehnikas tekk lapsele. Jääb kena mälestus ja ka kasutusaeg on pikem. Saab kasutada näiteks piknikutekina.

Mängumaneež. Tubastes tingimustes ei ole mõtet last “trellide taha” panna. Pigem teha kodu lapsekindlaks ja lasta tal rahulikult maailma avastada. Maneežis istumine pärsib tema arengut, lisaks võtavad maneežid palju ruumi.

Lutipudelisoojendaja. Lapsele piimasegu valmistades peab see olema värske. Ei mingit soojendamist. Sooja vett saab ka veekeetjast.

Bumbo tool. Last ei tohi panna istuma enne kui ta ise istub ja kui laps ise istub, ei ole seda Bumbo tooli enam vaja. Me ju ei taha, et meie lastel tulevikus seljad haiged ja nõrgad oleksid? Hoidkem siis neid ja kannatagem need paar kuud ära – nad hakkavad ise istuma!

Käimistugi. Jällegi üks tobe leiutis, mis vägivaldselt sunnib last kõndima õppima. Nad ei õpi sellest kiiremini, ainult rikuvad oma tervist.

Mähkimisalus. Kui kodus on ruumi vähe ja ka rahakott ei luba väga laristada, siis see on asi, millest võib kasu olla, aga ilma milleta saab väga hästi hakkama. Ostate koju ühe vakstu, panete selle mähkimise ajal voodisse ja korras. Pärast pesete puhtaks kui vaja. Võib mähkimise ajal panna vakstu peale ka riidetüki, et lapsel mugavam oleks.

Rinnapump. Ei pruugi vaja minna, kuid võib olla ka hädavajalik. Kui uurida emade käest, siis kõige paremaks on hinnatud kõige odavamat Medela käsipumpa. Oma kogemusest võin öelda, et unustage ära need kallid elektrilised pumbad. Te ei see nendega mitte midagi kätte ja väga valus on ka!

Kui tahate tingimata elektrilist, siis Pelgulinna sünnitusmaja beebipoest saab laenutada haiglate jaoks mõeldud korralikku elektrilist rinnapumpa, mis tõesti teeb oma tööd hästi. Selliseid saab osta ka internetist, kuid need maksavad 1000 euro kanti. Olen kasutanud ka kiidetud Philips Aventi, kuid peale kohutava kääksumise ('tea, kas vajas õlitamist?) ei tulnud sealt midagi.

Pumbata saab ka käsitsi ja see on tegelikult efektiivsem kui elektrilise pumbaga. See vajab aga harjutamist ja palju aega.

Roomamiskiive. Lapsele ei ole vaja kiivrit pähe. Me kõik oleme pisikesena väikeseid kõkse saanud ja neist õppinud. Laps ei õpi nii kaua midagi kui tal see tobe kiiver peas on!

Pistikukaitsed. Iseenesest toredad leiutised, aga suhteliselt kasutud. Esiteks õpib laps neid suhteliselt kähku eemaldama (kehtib ka sahtlilukkude jms kohta) ning teiseks te panete nad kodus pistikutesse, aga külas neid ei ole ja kui lapsi pole õpetatud, et pistikute kallale ei minda, siis juhtub õnnetus. Ilmselt last ei ole õpetatud, kuna vanemad on läinud lihtsama vastupanu teed ja lootnud pistikukaitsmete peale.

Kõhusoojendusvöö. Käivad jutud, et lapse kõhule sooja kompressi tegemine aitab gaaside vastu võidelda. Sellist vööd pole sellise asja jaoks vaja. Võtate tavalise laiema riideriba ja keerate kaks korda ümber kõhu. Ongi olemas.

Hingamisandur. Ülikallis vidin, mis tegelikku otstarvet ei oma, kuna iga värske ema on ise selle anduri eest.

Lutipudelid ja lutid. Ärge ostke neid koju enne, kui reaalset vajadust tekkinud pole. Paljud lapsed ei võta lutti ja lutipudelit üldse jutule ning kodus ootav lutipudel ei mõju imetamisele hästi.

Lisage kommentaaridesse ka enda kogemusi vajalike ja ebavajalike beebitarvete kohta!