Mõned liikmesriigid on juba võtnud meetmeid kilekottide kasutamise vähendamiseks, kasutades selleks hinda, kokkuleppeid jaemüügisektoriga ja teatavat tüüpi kottide keelustamist, kuid ELi tasandil veel konkreetseid meetmeid ei ole. Kuidas aga saaks vähendada kilekottide kasutamist?

Kas oleks kasu nende tasuliseks muutmisest ja neile maksu kehtestamisest või leiduks mõni parem võimalus, näiteks kilekottide keelustamine ELi tasandil.

Euroopa Komisjoni keskkonnavolinik Janez Potočnik märkis, et viiskümmend aastat tagasi ei olnud kuuldudki ühekordselt kasutatavast kilekotist.

"Nüüd kasutame me neid paar minutit ja pärast reostavad need meie keskkonda aastakümneid. Kuid sotsiaalne suhtumine areneb ning laialdane soov muutusteks on olemas," rääkis Potočnik.

Kilekottide pikaealisus on viinud selleni, et praegu triivib üksnes Vahemeres ligi 250 miljardit plastikuosakest, mille kaal on kokku umbes 500 tonni. Need osakesed võivad põhjustada mereelanike lämbumise, kui nad neid kogemata sisse hingavad või ekslikult toiduks peavad.

Plastikesemed lagunevad tillukesteks osakesteks ning on suur oht, et need võivad mürgitada pinnase ja veeteed, kuna osakesed võivad sisaldada selliseid lisandeid nagu püsivad orgaanilised saasteained.

Ootame teie mõtteid ka meiliaadressil rahvahaal@delfi.ee. Kui registreerid end rahvaajakirjanikuks, võid eriti hea loo või foto eest saada ka tunnustatud ning võita preemia! Kasutada võib ka Rahva hääle vormi.