Tegelikult on aktsiisimaksu tõstmise jutt joomise vähendamiseks puhas jama, mis mõeldud sinisilmsetele kergeusklikele. Sama hästi võib eeldada, et näiteks kütuseaktsiisi tõstetakse keskkonna säästmiseks ja kütuse tarbimise vähendamiseks. Huvitav oleks teada, millised summad kütuseaktsiisist keskkonnakaitsesse jõuavad..

Samas võiks hakata igasugust hinnatõusu põhjendamagi tervislikkusega. Näiteks ülekaalulisuse vähendamiseks kerkib meil pidevalt toidu hind. Soojas toas on ebatervislik olla, seega tõstame kütte hinda ja säästame ühtlasi ka keskkonda jne.. Jamps!

Alkoholism on samasugune sotsiaalne probleem nagu näiteks prostitutsioon, lihtlabane kuritegevus (vargused, pettused), mis on tingitud madalast elukvaliteedist ning sotsiaalse kindlustatuse puudumisest. Alkoholitarbimine, mis ise põhjustab sotsiaalseid probleeme, saab alguse sotsiaalsetest probleemidest. Püsival, kindlal, heapalgalisel töötaval inimesel on kordi väiksem oht saada alkohoolikuks kui juhutöid tegeval ebastabiilsel elujärjel oleva isikul. Ometigi on esimese tegelase majanduslikud võimalused alkoholi muretsemiseks paremad kui teisel.

Alkoholismi, ka narkomaaniat Eestis põhjustab madal sotsiaalne turvalisus, tööpuudus, palgatasemest tulenev madal elukvaliteet, puudulik integratsioon muukeelse elanikkonnaga. Valdav enamus narkomaane kuulub slaavi keelkonda kuuluvasse seltskonda, kes pole suutnud Eesti ühiskonda normaalselt integreeruda. Problemaatilisemad narko ja HIV probleemidega piirkonnad on Ida-Virumaal, kus valdav elanikkond on venekeelne. Sealne keelebarjäär on takistuseks majandustegevusele. Oma osa on sel hariduspoliitikal, mis ei ole suutnud kohalike tingimustega lõimuda ja tõenäoliselt ei suuda seda ka veel lähima kümne aasta jooksul. 

Olukord ei muutu kuni riik lõikab proobleemilt kasu tõstes makse, tõenäoliselt maksustaks riik hea meelega veel prostitutsiooni ja narkomaania. Hästi meenutades aastaid tagasi käis isegi analoogne teema läbi arvel olevatest prostituutidest, kes käiksid regulaarselt kontrollis, tõenäoliselt maksaksid ka mingit maksu. 

Olukord muutub siis kui riik hakkab reaalselt probleemiga tegelema muutes integratsiooni ning sotsiaalpoliitikat ning paraneb rahva elatustase. Seni kuni inimesed eluraskuste käes ägavad juuakse edasi olenemata hinnast ja kättesaadavusest.