Reede öö vastu kolmapäeva?

Tänavu on jaanid kohe pärast nädalavahetust. Paljude Eesti inimeste jaoks tähendab see neljapäevast minipuhkust. Nii mõnegi jaoks aga lihtsalt üht väga pikka pidu. Supermarketites valmis seatud alkoholivirnad annavad päris hea pildi mõne seltskonna järgnevate päevade mõtetest.

Politsei töö on teha kõik võimalik, et ka kõige tulihingelisemad pidutsejad sel „reede ööl vastu kolmapäeva“ ei saaks oma käitumisega teisi ega loodetavasti ka iseennast ohustada. Seepärast oleme suuremate jõududega ja liikluse järele valvamas juba reedest ning jätkame seda kolmapäeva hommikuni, et kõik tervena koju ning tööle jõuaks.

Kained juhid, ohutu kiirus ja turvavöö – see on suvine liiklusohutuse püha kolmainsus. Igal suvel sagenevad õnnetused, kus joobes juht oma võimeid liiga kõrgeks hindab ning suurel kiirusel teelt välja sõidab. Halvimal juhul on autos seltskond noori inimesi, kes saavad vigastada või surma.

Müüt sellest, et alkohol juhtimist ei sega saab kummutatud lihtsate faktidega – kaks kolmandikku joobes juhtide põhjustatud avariidest on ühesõidukiõnnetused. See on peen termin kirjeldamaks olukorda, kus autojuht suviste teeoludega oma sõidukit tee peal ei suuda hoida. Kaine pea ja piirkiirusega sõites on viimast väga raske saavutada. Suurel kiirusel juhtunud õnnetuste raskeid tagajärgi süvendab asjaolu, et turvavarustust ei kasutata. 15st lahtise turvavööga sõitnud juhist, kes eelmisel aastal hukkus, olid kained ainult 2.

Illusioone ei ole mõtet luua ka karistuste osas – politsei suhtub joobes juhtimisse ja suurtesse kiiruseületamistesse karmilt. Tõenäosus veeta pühad arestimajas on päris suur.

Kõva mees pole see, kes lõkkesse ronib, vaid see, kes sekkub

Kuku raadio veetav selge grupijuhi kampaania kannab sõpradest hoolimise ja vastutustundliku pidutsemise sõnumit. Seda liikumist ja mõttelaadi toetab ka politsei. Ma ei räägi ainult joobes juhtimisse sekkumisest, vaid ka muude rumaluste ärahoidmisest.

Igal jaanipäeval näeb inimesi, kes teevad tõsist tööd Darwini auhinna saamiseks. Õnneks neist enamus siiski nominendide hulka ei sattu, sest leidub sõbramees, kes õigel ajal sõna või käe vahele saab. Tuli, vesi ja liiklus on kohad, millega alkohol hästi kokku ei mängi. Samas on ka paljud koduseinte vahel toimunud vägivallateod just alkoholist põhjustatud ning ohu allikaks pole mitte väline tegur, vaid inimene ise.

Politsei on jaanipäevaks valmis ning sinivalgeid autosid ja vorme näeb neil päevil kindlasti rohkem. Ideaalne pühadekink nii politseile kui kõigile Eesti inimestele on see, kui peoteekond viib kõrvale aresti- ja kohtumajast ning toob terve ja heatujulisena koju tagasi.

Politsei- ja Piirivalveamet vahendab läbi nädalavahetuse ja jaanipühade uudiseid oma töömailt Delfis politsei jaanipäevablogis. Häid ja turvalisi pühi kõigile!