Sellele, et peatselt midagi suurt külas toimuma hakkab, viitasid ratsavõistluste alal viimaseid ettevalmistusi tegevad korraldajad ning nii külas kui küla ümbruses ringi sõitvad politseipatrullid.

Ratsavõistluste alast paarsada meetrit eemal asub Pandivere pansion. Hooldekodu, mille territooriumil asub jalgpalliplats, kus pagulased mitmeid kordi nädalas sporti tegemas käivad. Nii eakamate kui nooremate Vao küla elanike pagulaste teemalisi mõtteid koondas Pandivere pansioni juhataja Sirje Pedius.

"Ma saan täiesti aru, et neile ei meeldi, et siin külas pagulasi nii palju on, sest see on isegi väike külakene." Elanikele valmistab pahameelt asjaolu, et kui alguses lubati, et külla tuleb 35 pagulast, on nende arv nüüdseks kasvanud 85ni. "See on õigustatud mure. Kui praegu on juba 85 pagulast ja veel tuleb, võib juhtuda, et pagulasi on enamuses."

Eestlaste käitumine ei tee au

Kuigi hooldekodu inimestel ei ole probleeme pagulastega olnud, siis Sirje sõnul on muret tekitanud pigem kohalike noorte käitumine. "Kui siin räägiti, et pagulased käivad üle muruplatsi, siis meil ei käi. Me ainult ühe korra ütlesime neile, et siit ei tohi käia ja nad käivadki nüüd mööda teed. Aga külarahvas käib. Ja kui me panime väravad ette ja väravad lukku, siis noored lõhkusid need lukud ära," kirjeldas Sirje. 

Samuti ei mõista hooldekodu juhataja, kuidas saavad inimesed tulla sellisele mõttele, et neil on täielik õigus tulla öösiti Vao külla ja aknad sisse visata. "Pagulased elavad nii, et on üks pere kolmetoalises korteris ühes toas. Kui peres on kaks last, kuidas nad neid voodeid paigutavad? Mõni võib olla akna all. Kui sealt telliskivi sisse lendab ja mõnele lapsele pihta, siis igal juhul noorte käitumine ei tee eestlastele au. Ma saan aru nende murest. Aga kui nad on juba vastu võetud, siis tuleb lihtsalt viisakalt käituda ka meie rahval."

Hooldekodus töötab üks pagulane 

Kui meedias hakkasid levima uudised Vao küla eluolust, sai Pandivere pansion tõsise tagasilöögi: 11 inimest, kes lubasid hooldekodusse tulla, keeldusid, viidates lähedal asuvale pagulaskeskusele. Praeguseks on Sirje sõnul olukord laabunud.

Hooldekodus on leidnud endale töökoha ka üks sõjapõgenikust ukrainlanna. "Tööle tahtjaid on küll, ainult oleks tööd anda. Ta on haritud inimene. Ta oli ökonomist Ukrainas. Neil oli kõik olemas: maja, auto. Aga maja tabas pomm ja muidugi ei jäänud neil mitte midagi järgi. Isegi dokumente ei ole neil," kirjeldas Sirje.

Vaata lähemalt videost!