"Nähes 3aastast Aylan Kurdi jäätus mul sõna otseses mõttes veri soontes. Sel hetkel polnud midagi, mida oleksin saanud tema heaks teha. Ta elutu keha lebas liival, seljasolev punane t-särk kerkinud poole nabani. Ainus, mida sain teha, oli selle maas lebava elutu keha abil teha inimestele kuuldavaks tema karje," kirjeldas Demir on tundeid ühel oma elu raskemal hetkel. ajalooline kaader sündis 2. septembri hommikul kell 6 ja seda hetke ta ei unusta kunagi.

"Uskusin, et saan seda teha vaid fotoaparaadi päästikule vajutades ning sel hetkel tegin pildi. Sada meetrit eemal lamas maad tema vanem vend Galip. Hiljem läksin tema kõrvale. Ka tema t-särk oli tõusnud mere lainete tõttu nabani."

Demiri sõnul juhtub selliseid tragöödiad pidevalt: smugeldajate paadid lähevad lõhki ja meri neelab endasse süütuid põgenikke. Alles kahe päeva eest väljus samast rannast kaheksa paati - kuus neist jäidki teele.

"Miili jagu rannast eemal hakkasid nad uppuma, piirivalve oli juures ja päästsid ligi 50 inimest. Püütakse põgeneda ka puidust paatidega, kuid ka need hakkavad poolel teel vett läbi laskma," tõi Demir näiteid traagilistest põgenemislugudest.

Foto uppunud poisist ilmus eile kõikjal maailmas suurte ja väikeste lehtede ning portaalide esikaantel ning seda kaadrit on nimetatud käimasoleva sõjapõgenike kriisi kõige mõjusamaks fotoks, mis saavutamas paari päevaga ikooni staatust.




Jaga
Kommentaarid