Ema Triinu lisab, et Arabel valmistus eksamiks tõsiselt - pesi oma ratta autošampooniga puhtaks ja lenksu külge kinnitati ka kohustuslik rattakell.

Rattakindad käes, lapsele kohustuslik kiiver peas, mis varjab kahjuks väga ilusa roosa õiega mütsi, aga turvalisus siiski ennekõike. Ehkki ilm on “jaanipäeva keskmine" ehk vihma ladistab, on laps heas tujus ja tegudeks valmis.

Milleks väiksele jalgratturile lube vaja? Kui 10-15aastane laps soovib rattaga iseseisvalt oma hoovist või õuealast kaugemale sõita, peab ta endale jalgrattaload hankima. Selleks tuleb teooriaeksami jaoks liiklusreeglid selgeks õppida ja harjutada jalgrattasõitu.

Mida peab üks rattasõiduküps laps oskama? Praktikaeksamil hinnatakse ratta valitsemise oskust ja imiteeritud liiklusega platsil liikluses osalemise oskusi. Teisisõnu peab laps edukalt hakkama saama mitme ülesandega, näiteks, slaalomisõit, sõitmine "koridoris" ehk pargitud sõidukist mööda ja kaheksa sõitmine.

"Eksamile tulevad meile reeglina lapsed, kes on jalgratturi põhitõdesid õppinud kas jalgrattakoolitusel koolis või noortekeskuses. Politseinikud toetavad koolide ja noortekeskuste tegevust, lisaks koolitame koostöös Maanteeameti spetsialistidega sellest pedagooge, huvijuhte ja teisi teemast huvitatuid, kes omakorda noori koolitavad, ja aitame ka jalgratturite eksamineerimisega," räägib Põhja prefektuuri liiklusjärelvalvekeskuse vanemkomissar Marina Aleksejeva. Pärast koolituse läbimist ja edukalt teooriaeksami sooritamist näitavad lapsed oma oskusi jalgrattaeksami praktilises osas. Praktikaeksamit saaksid lapsed Tallinnas ja Harjumaal sooritada, näiteks, Lääne-Harju jaoskonna territooriumil asuval platsil või mõnedes koolides, kus on selline plats olemas.

Rattasõiduoskustest Arabelil vajaka ei jää. Ema kinnitab, et rattasõit oli tütrel juba väiksest peast nii hästi käes, et abirattad võeti jalgrattalt ära siis, kui tüdruk oli kõigest kolmeaastane. Vaadates, kuidas Arabel sooritab jalgrattarajal Aleksejeva pilgu all rattasõidu eksamiharjutusi, tundub, et tegemist on väga osava ratturiga.

"Tüdruk on tõesti väga, väga tubli", kiidab Aleksejeva. "Tahaks, et selliseid noori rattureid oleks rohkem. Võtame eksameid vastu lastelt vanuses 10 kuni 15 aastat ja peab tõdema, et mitte kõik lapsed, kes meile eksamile tulevad, ei oska nii hästi sõita. Arabeli puhul on näha, kui hästi valitseb ta jalgratast."

Ehkki rattaeksamil hinnet ei panda, vaid loetakse eksam kas sooritatuks või mittesooritatuks, oleks politseiametnik Arabelile pannud hindeks "Suurepärane".

Kuna Arabelil on positiivselt sooritatud nii teooria kui praktika, saab ta nii pea, kui tüdruk 10. sünnipäeva tähistab, kätte oma jalgrattaload ja võib nendega end tunda täisõigusliku liikluses osalejana.

Eelmisel aastal sai Põhja prefektuuris rattaload ligi 700 Tallinna ja Harjumaa last. Rattahuvilised poisid ja tüdrukud saavad selle suve jooksul eksamile tulla maanteeameti liiklusregistribüroodesse, aega saab eelnevalt broneerida maanteeameti koduleheküljel.

P.S. Kui keeruline või lihtne on see eksam, mida peavad lapsed läbi tegema? Rattaga viimast korda kümme aastat tagasi sõitnud loo autor tegi katse rada läbida ja põrus – ei saanud hakkama ei slaalomiga ega „kaheksaga“. Seega, enne, kui tekib soov hakata rattaga väljaspool sirget jalgrattateed sõitma, tasuks igal juhul turvalises kohas rattasõitu harjutada. “Kui inimene soovib sporti teha või kasutada jalgratast keskkonnasõbraliku sõiduvahendina, saab seda ainult heaks kiita ja toetada,” räägib Marina Aleksejeva. “On väljend, et miski "on nagu rattasõit”, millega viidatakse, et kui kord on midagi selgeks tehtud, siis juba ei unune. Siiski, kui teie kaherattaline sõber on aastaid kuuris või rõdul tolmu kogunud ja te pole pikka aega rattaga sõitnud, peab kindlasti sõiduoskusi värskendama . Ehkki seadus lubab täiskasvanul ratturil ilma kiivrita sõita, soovitame kiivrit kasutada igas vanuses ratturitel. Jalgrattur on liikluses alati nõrgem ja vähem kaitstud pool,” ütleb Aleksejeva.

Eelmisel aastal hukkus kaks ja sai vigastada 185 jalgratturit. Tänavu on hukkunud üks kaherattalise juht.

Jaga
Kommentaarid