Ka kõige katastroofilisemat olukorda on võimalik ära hoida, kui ollakse piisavalt targad ning ettenägelikud. Enne lõkke tegemist tuleb kõigil veenduda, et lõke on piisavalt kaugel hoonetest ja kergesti süttivatest materjalidest. Samuti tuleb lõkke tegemisel arvestada tuule kiirusega, tuld võib teha tuulevaikuses või nõrga tuulega (kuni 5m/s). Et naabritega häid suhteid hoida, siis arvestage ka tuule suunaga, sest lõkke tegemisel tekkiv suits võib naabreid häirida.

Päästjad panevad kõigile südamele, et olge hoolikad jaanitule tegemisel ning varuge lõkke äärde esmased tulekustutusvahendid nagu näiteks ämbriga vesi või liiv. Liiga suurt kuhja oksi, puid jmt lõkkesse panna ei tohi – mida kõrgem lõke, seda kõrgemale käivad leegid ja sädemed, mis võivad süüdata nii hoone kui ka metsa. Lõket ei tohi kunagi jätta järelevalveta ja pidage meeles, et viimane kustutab tule!

Selle aasta jaanipäeva moto ei ole mitte „kellel küla suurim lõke, see võitja“, vaid võidab see, „kellel jääb kõik alles ja jaanipäev möödub ilma õnnetusteta“.

Head jaanipäeva!