Alaealiste põhjendused, miks nad alkoholi tarvitavad, panevad imestama või pead vangutama nii mõnegi politseiametniku. Kõige sagedamini selgitavad noored korrakaitsjatele, et joomine on tänapäeval moodne tegevus ja kõik teevad nii.

Kahjuks ei adu noored, et alkoholi tarvitamisega kaasnevad ka tagajärjed, näiteks soodustab see alaealiste poolseid õigusrikkumiste toimepanemisi ja hullemal juhul ise ohvrirolli sattumist. Otsused, mis alaealised alkoholijoobes teevad, võivad tõsiselt mõjutada nii nende olevikku kui ka tulevikku. Puhtfüsioloogiliselt on alkohol lastele ohtlik, seetõttu, et organism alles areneb. Seetõttu on alaealiste puhul alkoholitaluvus väiksem ning alkoholimürgistus tekib palju kiiremini.

Politseinikud näevad oma igapäevatöös palju just selliseid olukordi, kus lapsevanemad tolereerivad seda, et nende laps tarvitab alkoholi. Tihti on lastega vesteldes välja tulnud asjaolu, et esimene kokkupuude alkoholiga toimus tänu vanematele, kes lubasid lastel oma klaasist lonksu võtta või valasid kangemat jooki ka lapsele. Palju on ka juhtumeid, kus lapsevanemad ise joovad suurtes kogustes alkoholi, kuid samas räägivad lastele, kuivõrd kahjulik see on. See tekitab lastel vastakaid tundeid ning nad ei mõista, miks alkohol neile keelatud on. Seetõttu peaks lapsevanemad analüüsima ka enda käitumist, et lapses üheselt mõistetav seisukoht välja kujuneks.

Lisaks alkoholile soodustavad erinevate õigusrikkumiste toimepanemist mitmed muud faktorid, üheks neist on kambavaim. Suur osa õigusrikkumistest pannakse toime koos sõprade ja tuttavatega, kuna puudub meelekindlus öelda EI ning suurem on hirm teiste poolt tõrjutud saada. Seetõttu on lapsevanemate ülesanne teha kindlaks, kes on need inimesed, kes kuuluvad lapse suhtlusringi ning mida informeeritum on lapsevanem, seda suurem võimalus on probleeme ennetada.

Olge oma lapse jaoks olemas. Lapse väärtushinnangud ja maailmapilt kujuneb välja tänu keskkonnale, milles ta kasvab.