Vaskkaablist Volvodeni

Väiksemad kalad varastasid autosid, veel väiksemad autoosi ja päris pisikesed panid pihta värvilist metalli, kust aga said. Kui mees Läänemere teelt ei viitsinud oma vana Volvot ööseks tasulisse parklasse veeretada, polnud hommikul enam põrkerauda, mille hind ulatus tollal 10 000 kroonini, kusjuures omaniku palk oli 2000.

Mälupilt aastast 1994

„Olin noor ema. Meie maja teises tiivas elas üks Tallinna kõige võimsam mafiooso. Majarahvale see meeldis: hunt kodu ümbert ei murra, oled kaitse all. Sellele tüübile sõideti pidevalt aru andma ja saaki jagama. Suhtlus käis nii: must auto sõitis akna alla ja põrutas signaali. Pealiku aknast vaadati, kas on oma mees. Nii sündis kümneid kordi päevas. Ükskord ärkas mu laps jubeda signaali peale nuttes üles. Siis sai mõõt täis, jooksin välja kantpead sõimama. Tema saatis mind pikalt. Aga mina olin meeleheitel ja äkki torkas pähe see õige lause. Lõin pea selga ja ütlesin: „Aga teie ei tea, kes mu isa on!” Vaat siis ehmatas ketikael ära, jäi vait ja puges oma Mersusse tagasi. Minu isa, muide, on täitsa tavaline inimene.”

Kui raudbetoonitehastest varastati kraanade toitekaablid, seisis kogu töö kolm päeva. Juuni 1992

Neljanda mikrorajooni Vjatšeslav meenutab, kuidas ühistu blokeeris majaesise väljasõidu raudbetoonist taladega (need muretseti kõrvalehituselt) ning autoomanikud südamerahuga magama heitsid. Hommikul oli kadunud tollane moesõiduk Ford Sierra. Alles siis meenus kellelegi, et tala otsas oli raudvarras kahekorra, moodustades konksu. Varas haakis konksu oma auto külge, tõmbas tõkke eest ja ajas Fordi minema.

Politseipatrull Lasnamäel 1998. a.

Joobes juhid on endiselt roolis

Järgmisel kümnendil taandusid avalikud vargused majauste taha. Erakond, kes enne valimisi majadele rauduksi paigaldas, kogus tohutu hulga hääli, nooblist žestist on saanud rahvaluule. Lasnamäelt ei ole puudunud ka maniakid, nagu Pae tänava insenerist pommivalmistaja, kes saatis kümne aasta jooksul isetehtud lõhkekehadega teise ilma seitse inimest ja tekitas ümbrusele kahju seitsme miljoni krooni eest.

Stabiilsem Eesti tähendab kuritegevuse langust ka Lasnamäel. Endiselt on siin liiga palju joobes juhte: ligi kolmandik kogu Tallinna statistikast.

Loe veel Lasnamäe kohta huvitavaid lugusid SIIT.