Facebookis levivas postituses väidab Viljandis elav naine, et hoolimata sellest, et nende perel kohtutäituri ees võlga ei ole, tungisid politseinikud ja kohtutäitur kolmapäeva hommikul ette teatamata ja end tutvustamata pere elamisse.

Lõuna prefektuuri kinnitusel ei vasta sotsiaalmeediasse paisatud väited tõele. Kohale saabudes koputati ja uksele tulnud naine lasi kohtumääruse alusel vara fikseerima tulnud kohtutäituri ja teda saatnud politseinikud ise sisse. Tõsi on, et võlga pole juhtumi "peakangelasest" mehel, kuid kohtutäitur läks kohale teise pereliikme võla tõttu.

Postitus jätkub mitmete väidetega, mis politsei kinnitusel tõele ei vasta. "Täitur hakkas kohe pildistama ja filmima. Kui pereisa üritas eemale lükata talle näkku surutud fotoaparaati, aktiveerus politseinik /.../ teda jõhkralt väänama. Politseinik /.../ haaras köögilaualt noa ja hüppas sellega appi end pereisa peal väljaelavale [politseinikule]. Kahe vahel lohistasid meie kangelased kringliks väänatud pereisa õue ja viskasid peaga vastu kõnnitee kive," väitis naine.

Viljandi politseijaoskonna juht Künter Pedosk kirjeldas, et 41-aastane mees muutus agressiivseks, haaras täituril käest, pigistas tema rannet ega lasknud käest lahti enne korrakaitsjate sekkumist. "Selle juhtumi üksikasjade uurimiseks alustas politsei mehe suhtes kriminaalmenetlust, mis käsitleb kehalist väärkohtlemist," märkis Pedosk.

"Konflikti kestel märkas üks politseiametnikest majas olles mehe läheduses laual nuga ning suuremat ohtu ennetades otsustas ta selle ümber tõsta kohta, kus see ei oleks käeulatuses. Taktikaliselt on see tavapärane, et politseinik mitte ainult ei tõrju ohtu, vaid ennetab selle eskaleerumist muuhulgas ka ohtlike eseme äravõtmisega."

Pedosk lisas, et politseinikud tõrjusid ründe ja rahustasid olukorra, millega kaasnes see, et ründaja käed pandi selja taha ja mees kõndis politseinike ees majast välja. Õues laskus mees ise põlvili ning kui ta oli kurtnud, et tal on selg haige, vabastati mehe käed, pärast mida keeras too end murule pikali. Seal polnud ühtki teekivi ja politseinikud toetasid meest, et ta murule pikali aidata.

Naine näitas samal ajal kohtutäiturile rahulikult majapidamist edasi. Hiljem aga väitis ta postituses, et pereisa on nüüd kolmandat päeva selgroovigastusega voodis ja suudab käia vaid kahe kepi najal. Ometi palus mees käed vabastada seetõttu, et tal on ammusest ajast seljaga probleemid. Kohal käis ka kiirabi, kes mehel midagi ei tuvastanud.

Kohtutäituri käevigastusest rääkides sõnas naine aga, et randme hõõrus kohtutäitur ise salamahti punaseks.

Sisekontroll kontrollib, kas väited vastavad tõele

Pedosk lisas, et kohtutäituril oli kohtu poolt väljastatud määrus sel aadressil ametikohustustest tulenevate toimingute teostamiseks. Täitetoimingutele korrakaitsjate kaasamise eesmärk oli tagada avalik kord.

"Selliste toimingute läbiviimine võib arusaadavalt tuua kaasa vaenulikkust ja rikkuda sotsiaalset rahu, seepärast kaasataksegi teatud juhtudel politsei, et ennetada ohtu ennekõike ametiülesandeid täitvale ametnikule, aga ka teistele kõrvalistele," sõnas Pedosk.

Päev pärast seda visiiti laekus politseile avaldus, milles väljendati rahulolematust politsei tegevuse suhtes. Politsei sisekontrollibüroo selgitab, kas politseinike sunni rakendamine oli proportsionaalne, ning sedagi, kas kaebuses toodud väited vastavad tegelikkusele.