Maakohus mõistis süüdi mõistetud Vahurilt ja tema isalt kannatanute kasuks välja 10 000 eurot, kaitsja on selle edasi kaevanud.

Süüdistatava kaitsja, vandeadvokaadi abi Mihkel Gaver ütles Delfile, et tavaliselt mõistetakse Eestis kannatanutele suuri summasid välja, kui tapmise juures on esile kerkinud mõni selline erandlik aspekt, mis põhjustab lisaks lähedase kaotamisele lisakannatusi - näiteks kui lähedane näeb surma pealt. "Et inimene on ise sündmuste juures olnud või neid vahetult tunnistanud - midagi sellist jõhkrat, aga siin pole midagi sellist olnud."

Praegusel juhul põhjendas kohus hüvitise väljamõistmist Gaveri sõnul sellega, et kuritegu tõi kaasa meedia tähelepanu.

Mis põhjendusel taotletakse tapmise ümber kvalifitseerimist provotseeritud tapmiseks, Gaver kommenteerida ei soovinud, ütles vaid, et provokatsioon tulenes õpetaja ja noormehe suhetest.

§ 115. Provotseeritud tapmine: tapmise eest, kui see on toime pandud äkki tekkinud tugeva hingelise erutuse seisundis, mille on põhjustanud kannatanupoolne vägivald või solvamine tapja või tema lähedase isiku suhtes, - karistatakse ühe- kuni viieaastase vangistusega.

Tartu ringkonnakohus arutab koolitulistamise kriminaalasja järgmise aasta 22. veebruaril toimuval kohtuistungil. Istung on alaealise süüdistatava ja kannatanute eraelu kaitseks kinnine, teatas Tartu kohtute pressiesindaja täna.

Maakohtu otsuse vaidlustasid ringkonnakohtus, Lõuna ringkonnaprokuratuuri juhtivprokurör Kaire Hänilene, kannatanute esindaja vandeadvokaat Margo Normann ja tsiviilkostja esindaja vandeadvokaadi abi Birgit Sisask.

Kaitsja taotleb oma kaitsealuse süüdimõistmist provotseeritud tapmises ja talle kergema karistuse mõistmist. Alternatiivselt palub kaitsja vähendada süüdistatavale tapmise eest mõistetud karistust. Lisaks palub kaitsja kergemat karistust tulirelva ja padrunite ebaseadusliku käitlemise süüdistuses ja esitatud tsiviilhagide läbi vaatamata või rahuldamata jätmist.

Prokurör palub tühistada maakohtu otsustuse asitõendi revolvri tagastamiseks selle omanikule, süüdistatava isale. Prokurör taotleb tulirelva konfiskeerimist.

Kannatanute esindaja taotleb esitatud tsiviilhagide väljamõistmist kogu ulatuses. Tsiviilkostja esindaja palub jätta tsiviilhagid täielikult rahuldamata või alternatiivselt saata kriminaalasi tsiviilhagi puudutavas osas maakohtule uueks arutamiseks.

Tartu maakohus tunnistas selle aasta 20. oktoobril 16-aastase noormehe süüdi Viljandi Paalalinna kooli õpetaja tapmises ning tulirelva ja padrunite ebaseaduslikus käitlemises. Maakohus mõistis süüdistatavale üheksa-aastase vangistuse.