Uue aasta esimese päeva varahommikul märgati Padise vallas asuva kabeli katusel leeke, kell 8.32 sai väljakutse päästeamet. Tuli oli jõudnud siis juba kabeli puitpõrandalt katusele. Tules hävis kabeli sisustus, põles ära pool puitpõrandat ja eterniitkatus, kirjutab
.

Vilivalla surnuaed koos kabeliga on muinsuskaitseobjekt, kuid mõlemad tegutsevad tänini. “See on praeguseni tegutsev kabel — igal aastal oleme sealt mõne inimese ära saatnud ja kohalikku surnuaeda matnud,” ütles Harju-Risti kirikuõpetaja Annika Laats.

Muinsuskaitseameti Lääne-Harju vaneminspektor Peeter Nork kahtlustab süütamist. “Süüdlast veel tuvastatud pole, aga mis moel sai kabel ikka minna põlema kui mitte süütaja käe läbi. Elektrit seal pole, ühtegi surnut, kellele oleks küünlaid pandud, samuti mitte. Uksed olid kinni ja kuigi aknad olid trellitatud, olid need klaasideta. Kellegi kuri käsi viskas tõenäoliselt midagi põlevat läbi trellide kabelisse.”

Padise vallavanem Leemet Vaikmaa sõnul on ka teine versioon. “Vana-aasta õhtul pandi kabeli ümber palju küünlaid, sealt siis tuli alguse sai. Või viskas mõni pahatahtlik mööduja tõesti põleva küünla läbi lahtise akna kabelisse. Igal juhul inimkäsi seal mängus on, kas tahtmatult või pahatahtlikult.”

“Vallavalitsus teeb kõik selleks, et kabel taastada. Käisin seal ise koos ehitusmeestega, hakame kõigepealt projektist peale, kooskõlastame muinsuskaitsega, millise katuse tohib ehitada. Müürid on ju veel heas seisukorras. Aasta lõpuks loodame töödega valmis jõuda. Kindlasti teeme ka ühe korjanduse kabeli taastamiseks,” ütles Vaikmaa.