Põlva politsei on viimase kolme päeva jooksul läbi viinud kolm otsinguoperatsiooni metsa seenele läinud ja seejärel kadunuks jäänud inimese leidmiseks.

Suures seenekorjamise tuhinas jäävad politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Kerly Peiteli teatel kadunuks just eakamad inimesed, kes on pärit linnapiirkonnast, telefoni kaasas ei kanna ja arvates, et tunnevad tihnikut kui oma kätt, kaotavad suunataju ja tagasitee.

Eile läksid Tartust pärit prouad Põlvamaa metsa seenele. Naised leppisid kokku, et hoiavad üksteisel silma peal, ent korraga avastati ikkagi, et üks naistest on silmapiirilt kadunud. Pärast seda, kui kadunud 76-aastast naist ümbruskonnast omade jõududega nelja tunni vältel ei leitud, anti juhtunust teada Põlva politseile.

Kuivõrd naisel mobiiltelefoni kaasas ei olnud, tuli metsaalune patrullpolitseinikel läbi käia. Lisaks sõitsid korrakaitsjad alarmsõiduki sireenide saatel patrullautoga ümber metsatuka ning kaasasid otsingutesse ka metsa kadunud naise sugulased ühes ATV-ga. Sellegi poolest otsingud tulemusi ei andnud.

Järgmise sammuna otsustati otsingutesse kaasata piirivalve jäljekoer ja selleks organiseeriti Tartust kadunud isiku elukohast tema riideese, et koer lõhna ninna saaks. Tartust riideesemega Põlvamaa suunas sõitnu märkas aga, et otsitu kõnnib Reola kandis teepervel suunaga Tartusse. Abi ta ei vajanud, kurtis vaid väsimuse üle ning põhjendas, et otsustas metsast maanteele jõudnuna lihtsalt Tartu suunas liikuma hakata, kuna telefoni kaasas ei olnud ja piirkond oli võõras.

Eksinud naine hääletas end koju

Augustikuu viimasel päeval läks samuti kolmeliikmeline seltskond metsa seenele. Neist üks, taaskord mobiiltelefoniga varustamata vanem naine, jäi kadunuks. Viimase leidmiseks kaasati tegevusse politseipatrullid. Otsingute kestel sai üks lähedastest äkitsi telefonikõne, et kadunud isik olla kodus, jõudnud teine sõiduteele välja ning hääletanud end tagasi Tartusse.

Tänaselgi päeval tegelesid Põlva politseinikud järjekordse metsas kadunuks jäänud seenelise otsimisega. Õnnekombel lahenes seegi juhtum positiivselt – inimene, täie elu ja tervise juures, jõudis omal jalal metsast välja.

Põlva patrullteenistuse vanem Arvo Turba ütles, et seenelkäijatel on palju enesekindlust – ka siis, kui metsatukka ei tunta, piirkonda laiemalt veel vähem, arvatakse, et nemad küll ära ei eksi.

„Õnneks on viimaste näidete puhul eksinuteks olnud visad seenekorjajad, kes on hoolimata tagasitee kaotamisest ikkagi elusalt ja tervelt koju jõudnud. Aga kahjuks ei ole kõik seesugused juhtumid eranditult õnneküllase lõpuga,“ ütles Turba ning lisas, et mobiiltelefon on vähim, mis peab iga seenelise varustuse hulka kuuluma.

Mees veetis metsas kaks ööpäeva

Täna hommikul lõppesid kaks päeva kestnud otsingud Lääne-Virumaal Laekvere vallas, kus metsa seenele läinud mees leiti tervena üles.
31. augustil kella 22.30 ajal teatati Ida prefektuuri juhtimiskeskusesse, et Lääne-Virumaal Laekvere vallas Vassivere piirkonnas läks hommikul metsa 61-aastane mees, kes pole koju tagasi naasnud. Teatajaks oli mehe sõber, teatas politsei- ja piirivalveameti kommunikatsioonibüroo pressiesindaja Mari Riina Rist.

Otsinguid juhtinud Ida prefektuuri kriisireguleerimisteenistuse vanem Alar Karu ütles, et eksinud mehele andsid politseinikud kohas, kus ta metsa läks, orientiiri leidmiseks sireeni ja valgusrakettidega märku. Samas alustati ka positsioneerimisega, kuid peagi sai metsa eksinul mobiiltelefoni aku tühjaks. Peale südaööd otsingud peatati.

1. septembri hommikul suundusid politseinikud taas metsa. Otsingutele kaasati tugevdatud jõud kohalike vabatahtlike, kaitseliitlaste, jahimeeste ja politseikoera näol. Õhuvaatlusega toetas ka kaitseväe kopter. Terve päev kestnud otsingupiirkonna „läbi kammimine“ kahjuks positiivseid tulemusi ei andnud ja pimeduse saabudes aktiivsed otsingud peatati taas.

Telefoni aku sai tühjaks

Täna hommikul jätkati otsinguid ja eilsele meeskonnale lisandus veel 30 Kirde kaitseringkonna Tapa väljaõppekeskuse rühma liiget. „Hommikul õnnestus kadunud mehel tühjaks saanud mobiiltelefon korra sisse lülitada ja teha kõne oma sõbrale. Mees andis teada, kuhu ta oli metsast välja jõudnud,“ ütles Alar Karu. Seejärel asuti kontrollima mehe võimalikku asukohta.

Kella 10.30 paiku leitigi mees ühelt kõrvalteelt ja ta anti terviskontrolliks meedikutele üle. Peale üleväsimuse ei tuvastatud seenelisel ühtegi tervisehäda. Ekselnud isik andis lubaduse, et temaga seda enam ei juhtu. Algsest metsamineku kohast kuni leidmiskohani on linnulennult seitse kilomeetrit.

Politsei avaldab tänu kõikidele otsingutel aktiivselt kaasalöönud isikutele. Kuna valmivad metsaannid on jätkuvalt inimestele korjamiseks ahvatlusi pakkumas, tuleb huvilistel metsa minemiseks teha ettevalmistusi tagamaks ka õnnelik kojunaasmine.