Nimelt oli teisipäeval parlamendis esimesel lugemisel ühistranspordiseaduse muutmise seaduse eelnõu, mis reguleerib Eestis sõidujagamise teenust. „Esmakordselt 30 aasta jooksul on taksojuhid sunnitud minema Toompeale oma õigusi ja huve kaitsma,” seisis taksoliidu pressiteates. Taksoliidu hinnangul seab kõnealune eelnõu ohtu kogu Eesti praeguse taksondussektori normaalse toimimise ja taksojuhtide perede majandusliku toimetuleku.

Mõistagi ei käinud taksojuhid protestimas jala ning pardakaameratega võeti üles ka teekond riigikogu hoone ette. Päev hiljem oligi see juba Youtube-i keskkonnas üleval pealkirjaga „Taksojuhtide meeleavaldus 19,04,2016“, selle all kirjas: „Taksojuhid on vaikivalt ära kuulanud ja täitnud kõiki nõudmisi, mis riik on ette kirjutanud. Nüüd aga sai taksojuhtidel kõrini.“

Videost on näha, kuidas taksode kolonn rikub korduvalt liikluseeskirja eirates peatumisreegleid ja punast foorituld. Selgelt on tuvastatavad ka mitmete rikkujate registreerimisnumbrid. Delfile teadaolevalt ei olnud taksojuhid sõidustiilis omavahel kokku leppinud. Massiliselt ohutusreegleid eritavat sõitu tõlgendas üks osaline aga rongkäiguna. Küsimusele, kas selline sõidustiil näitab taksojuhte heast küljest ja aitab neil saavutada eesmärki seadusandlust endale soodsas suunas mõjutada, Delfi allikas vastata ei soovinud, vaid kinnitas korduvalt, et taksojuhtide videost näha olev käitumine oli kaasliiklejate suhtes lugupidav ja ohtlikke olukordi ei tekitatud.

Näidanud videot politseile, järgnes taksojuhtide käitumisele aga siiski ühene hukkamõist. „Tegemist on kahetsusväärse vaatepildiga ja liiklusrikkumisi politsei ei tolereeri. Videos nähtuva põhjal eiravad sõidukid nii punast foorituld kui ka parkimis- ja peatumisnõudeid, takistades sellega teisi möödaliikuvaid sõidukeid. Liiklusseadus on järgimiseks kogu aeg ja igal pool,“ sõnas põhja prefektuuri liiklusjärelevalvekeskuse juht Hannes Kullamäe. „Liiklusohutuse tagamiseks on oluline pidada kinni kõikidest reeglitest, veel enam meeleavaldusel osaledes, mil korraga liigub koos väga palju sõidukeid. Selgitame juhtunu täpsemad asjaolud välja nii palju kui olemasolev info võimaldab ja sellest lähtuvalt otsustame ka oma edasise tegevuse,“ lisas Kullamäe.

Video algne üleslaadija omanimelise konto alt selle tänaseks eemaldanud, kuid 20-minutine video on siiski täismahus videokeskkonnas tänaseni kättesaadav siin.