Internetis leviva pealtnägijate seletuse kohaselt toimus laupäeva hommikul kahe peolise brutaalne kokkupõrge Dussmann Security ja Eesti Politseiga. Politsei väitel olid kaks vahistatud meest aga joobes, rikkusid korda ja käitusid agressiivselt, mis õigustas ka nende suhtes tarvitusele võetud meetmeid.

Kohalolnud kirjeldavad Facebookis, et kogu vahejuhtum toimus Patarei vangla hoovis mõnda aega pärast Suure Papa kontserdi lõppu, ajavahemikus kell 2.30 - 3.30.

"Mõni hetk tagasi laval olnud artisti ja tema kaaskondlaste juurde astus Dussmann Security turvamees, kes ilma igasuguse põhjendusteta käskis seltskonnal peo territooriumilt lahkuda. Muusika mängis, pidu ei olnud lõppenud ja ühtegi teist peokülalist minema ei suunatud. Korduvatele küsimustele, miks just antud seltskond peab lahkuma, ei suvatsenud närviline turvamees anda ühtegi seletust. Dialoogi käigus otsustas turvamees kutsuda raadiosaatjaga juurde abivägesid,“ kirjeldasid kohalolnud juhtunu algust.

Turvamees kasutas pisargaasi

Põhja prefektuuri operatiivjuht Elari Kasemets selgitas Delfile, et ööl vastu laupäeva kella 3.30 ajal sai politsei väljakutse endise Patarei vangla territooriumile. "Abi palusid peo turvatöötajad, kelle sõnul oli seltskond rikkunud peol korda, eiranud korraldusi ja osutanud neile tugevat vastupanu, mille käigus kasutati ka pisargaasi," meenutas Kasemets.

Pealtnägijad meenutasid, et ilma mingisuguse eelneva hoiatuseta haaras üks turvamees tõesti taskust gaasi ja piserdas seda rahva vahel valimatult üle kogu seltskonna. Gaas levis ka mitmeid meetreid eemal seisnud ürituse külastajateni.

"Selline sündmuste jada tekitas täieliku kaose, õhku ahmivad inimesed olid maas pikali ja pealtvaatajaid tekkis aina juurde," kirjeldasid peokülalised. "Kõige rohkem gaasi silma ja näkku saanud kannataja läkastas ja karjus meeleheitlikult maas põlvitades." Väidetavalt hakkas neljaliikmeline turvagrupp röökivat maaslamajat erilise hooga väänama.

Kirjelduse kohaselt surus agressiivne turvatöötaja põlvega maaslamaja kõrile niivõrd tugevalt, et inimene kaotas teadvuse. Sellele tähelepanu juhtinud kõrvalseisjaid lükati jõuga eemale. Kui turvamehed aga märkasid, et tõepoolest maha surutud kannatanu on meelemärkuseta, ehmusid nad silmnähtavalt ning tõusid ohvri pealt püsti, jäädes abitu näoga ringi vaatama.

Kõrvalseisjad käskisid maaslamaja külili keerata, samuti paluti kutsuda kiirabi. Väidetavalt kinnitas turvatöötaja, et kiirabi on juba kutsutud, kuid pealtnägijate sõnul ei saabunud kuni konflikti lõpuni sündmuskohale kiirabi. Küll aga nägin inimesed saabumas sündmuskohale mitut politsei ekipaaži koos teenistuskoera ja abipolitseinikutega.

Politsei kutsus lisajõude ja kasutas koera abi

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Elari Kasemetsa sõnul olid seltskonna liikmed politseinike suhtes agressiivselt meelestatud ja seetõttu kaasati veel kaks politseipatrulli, et ära hoida konflikti eskaleerumine ning pidada mehed kinni.

Kasemetsa sõnul otsustas politseipatrull viia jaoskonda 25- ja 28-aastased mehed, kellele turvatöötajad osutasid. "Nad olid joobes, rikkusid korda ja käitusid agressiivselt," hindas Kasemets mehi.

Kasemetsa sõnul ei reageerinud 28-aastane mees politseinike korraldustele. "Kui teda hakati kinni pidama, oli ta agressiivne ja osutas tugevat vastupanu," ütles Kasemets. "Kuna mehe vastupanu osutamine ei lõppenud, kasutati tema kinnipidamisel teenistuskoera ja füüsilist jõudu, olles teda eelnevalt selle eest hoiatanud."

Politsei pidas mõlemad mehed kinni ja toimetas politseijaoskonda.

28-aastane mees viidi öösel esmaabi saamiseks ka haiglasse, kus ta Kasemetsa sõnul oli agressiivselt käitunud ka arstide suhtes.

Pealtnägijate kirjelduse kohaselt oli olukord aga teistsugune ja kogu politseinike töö jättis väga ebaprofessionaalse mulje. Muuhulgas avaldatakse ka videokatke kinnipidamisest.

"Kolme politseiametniku all maas kõhuli olnud kinnipeetavale, kes korduvalt kinnitas, et on nõus kaasa tulema ja ei osuta mingit vastupanu, ässitati kallale ka koer," meenutas üks pealtnägijatest sotsiaalmeedias. "Alles mehe püstitõstmise hetkel kutsus sadistlik naissoost politseiametnik oma teenistuskoera eemale. Vahistatud isik ei osutanud kogu tegevuse vältel mitte mingisugust vastupanu ning kinnitas korduvalt, et ta on valmis politseiga kaasa minema. Palvetele peksmine lõpetada ja koer ära kutsuda, ei reageeritud."

Haiglasse viimist mainib ka seesama sotsiaalmeedia postitus, kus kirjutatakse, et ohvril tuvastati haiglas gaasist või mõnest muust kemikaalist tekitatud silma- ning silmamanustega piirdunud põletus ja söövitus, sarvkesta ja sidekestakoti söövitus. Samuti koera hammustusest tekkinud haavad peas ja tuharal, mis vajasid õmblemist. Lisaks sellele veel näo ja keha piirkonnas hulk verevalumeid. Arstlikul teatisel seisvat aga kirjas, et mees kukkus baaris.

Ilmseks pealtnägijate valeväiteks sotsiaalmeedia postituses on aga see, et kinnipeetud mehe suhtes ei alustatud jaoskonnas mitte mingisugust edasist juurdlust ja mees saadeti jaoskonnast koju väitega, et ta peaks olema õnnelik, et ei saanud trahvi.

Põhja prefektuuri operatiivjuhi Elari Kasemets kinnitas täna Delfile, et politsei alustas juhtunu kõigi asjaolude uurimiseks menetlust paragrahvi alusel, mis käsitleb avaliku korra rikkumist, kuid uurimise paragrahv võib menetluse käigus muutuda.